Γρίφος αποτελεί για την κυβέρνηση και την ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας το άνοιγμα των σχολείων. Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι με την άρση του lockdown πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και δη τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα απομακρύνει την ημερομηνία που οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία τους.

Εδώ και μέρες οι επικρατέστερες ημερομηνίες ήταν η 7η και η 14η Δεκεμβρίου, ωστόσο πλέον η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της ειδικής επιτροπής. Αυτό ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, επισημαίνοντας ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την Τρίτη ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είχε αποκαλύψει πως «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Το ίδιο πρότεινε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, ο οποίος ζήτησε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό: «Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί συναδέλφους μας αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κορονοϊό. Όπως και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που νοσούν και ορισμένοι από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση».

Το δίλημμα της επιτροπής αποκάλυψε και ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι πολύ διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, πριν τις γιορτές: «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου».

Την Παρασκευή αναμένεται με ενδιαφέρον το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση του lockdown. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στο άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση θα ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής:

  • Τα δημοτικά να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου χωρίς να υπάρξει άνοιγμα για Γυμνάσια και Λύκεια πριν τα Χριστούγεννα
  • Δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια καθώς και νηπιαγωγεία με παιδικούς σταθμούς να ανοίξουν μετά τις γιορτές
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις