Καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα στοιχεία των μετρήσεων του ΑΠΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης, καθώς από τα όσα προκύπτουν παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ιικού φορτίου που είχε σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγεται από την διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα και πρόκειται για δείγματα λυμάτων της 25ης, 27ης και 30ης Νοεμβρίου, αποδεικνύει πως, σε σχέση με αυτές της προηγούμενης Τετάρτης, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ, επιπλέον, σημειώνεται πτώση του ρυθμού της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ, προέβη σε σχετική δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τα ευρήματα, εξηγώντας πως:

«Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας».

Ο κύριος Παπαϊωάννου εξήγησε πως το ιικό φορτίο είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλό και, συνεπώς, παρουσιάζεται μικρή μείωση του φορτίου:

«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».

Παράλληλα, δε δίστασε να επισημάνει την σημασία της τήρησης των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως η κόπωση που σαφώς έχει προκαλέσει το lockdown δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ασφάλεια και την προάσπιση της υγείας:

«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει».

Σημειώνεται πως, η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων ξανά στη Θεσσαλονίκη

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε, ξανά, αυτόν της Αττικής, με την 1η Δεκέμβρη να σημειώνει 538 θετικά κρούσματα κορονοϊού, έναντι 413 στην Αττική. Τα συνολικά κρούσματα ξεπέρασαν εκ νέου το φράγμα των 2.000, με την Ελλάδα να αριθμεί 2.199 θετικά κρούσματα covid, εξαλείφοντας τις ελπίδες για μείωση του ρυθμού εξάπλωσης, μετά τους εμφανώς μειωμένους αριθμούς που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όταν μετά βίας ξεπερνούσαν τα 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις