Οι διασωληνώσεις ασθενών Covid-19 εκτός ΜΕΘ, λόγω έλλειψης πληθαίνουν. Όμως λίγα θα καταφέρουν να ζήσουν. Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες είναι καθημερινά, με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με τραγικές επιπτώσεις.

Δεν υπήρξε διπλασιασμός αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την αρχή της πανδημίας, όπως είχε ειπωθεί από την κυβέρνηση, ούτε το προσωπικό αυξήθηκε ανάλογα με τις δραματικές ανάγκες.

  • Ο εντατικολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Μιχάλης Ρίζος σε δήλωσή του ανέφερε «Με περισσότερο προσωπικό και καλύτερη οργάνωση θα είχαν σωθεί άνθρωποι».
  • Ο διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως έχουν χαθεί άνθρωποι λόγω έλλειψης ΜΕΘ, που θα μπορούσαν να σωθούν.

Ο παθολόγος Δημήτρης Ζιαζιάς, έχοντας υπηρετήσει σε κλινική Covid, τονίζει ότι η πιθανότητα επιβίωσης ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μειώνεται δραματικά. «Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πιθανότητα επιβίωσης κάθε βαρέως πάσχοντος ασθενούς που διασωληνώνεται και παραμένει υπό μηχανικό αερισμό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, μειώνεται έως και 90%».

«Αν δεν υπάρχει το απαραίτητο περιβάλλον, το εξειδικευμένο προσωπικό, τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών, είναι προφανές ότι μειώνεται κατακόρυφα η πιθανότητα επιβίωσης. Η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης πέφτει κατακόρυφα.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όλες οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η Ομοσπονδία επιμένουμε από την αρχή της πανδημίας ότι χρειάζεται γενναία αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, για τα περιστατικά του κορονοϊού αλλά και την υπόλοιπη νοσηρότητα η οποία δε σταματάει παρά την πανδημία».

Μονάδα Ενταντικής Φροντίδας

Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως συχνά συμβαίνει με τους ασθενείς Covid-19, η ενδεδειγμένη μεταχείριση δεν είναι η είσοδος σε ΜΕΘ αλλά σε Μονάδα Ενταντικής Φροντίδας (ΜΑΦ) με ειδικό εξοπλισμό

«Αυτή τη στιγμή πέραν των ΜΕΘ και του σταδίου πριν τις ΜΕΘ δεν υπάρχουν αρκετές τέτοιου τύπου μονάδες στη χώρα μας. Είναι ελάχιστες πανελλαδικά οι ΜΑΦ. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος για να μειωθεί η θνητότητα αλλά και η νοσηρότητα και οι επιπλοκές που ενίοτε προκύπτουν κατά τη νοσηλεία στις ΜΕΘ», εξηγεί ο γιατρός.

Το φαινόμενο βαρέως πάσχοντες ασθενείς να διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ δεν είναι καινούριο, όπως μας πληροφορεί ο κ. Ζιαζιάς. «Κάθε χρόνο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με την έξαρση της γρίπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και δεν τα διαψεύδει ούτε το υπουργείο Υγείας, κατά μέσο όρο υπήρχε λίστα αναμονής έως και 100 συνανθρώπων μας που παρέμεναν διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ, εν αναμονή εύρεσης κρεβατιού».

«Προφανώς το φαινόμενο τώρα με την πανδημία είναι πιο έντονο. Και προφανώς απάντηση είναι η αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, τηρουμένων των προδιαγραφών σωστής περίθαλψης και θεραπείας που έχει να κάνει κατά βάση με την ύπαρξη του αναγκαίου εξειδικευμένου και έμπειρου στην εντατικολογία προσωπικού».

(πηγή: tvxs.gr)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις