Όπως σας έχουμε τονίσει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει μεγαλύτερη σημασία από την προηγούμενη. Άλλωστε, εδώ και ένα μήνα ακριβώς έχει επιβληθεί το lockdown και το μόνο σίγουρο είναι πως τα υπάρχοντα αποτελέσματα σίγουρα δεν είναι τα επιθυμητά. Αντιθέτως, τα κρούσματα μειώνονται σε πολύ αργούς ρυθμούς, οι διασωληνωμένοι παραμένουν στο «κόκκινο» και οι θάνατοι είναι στα ύψη.

Μητσοτάκης: Στις αρχές Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Την ανάγκη να φτάσουμε «με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού», ο οποίος, όπως είπε, «θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρας.

Δίνοντας ένα στίγμα για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στην ημέρα για τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής».

Όπως είπε οι ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα θα αφορούν «το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα πρέπει να γίνει «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Oλοκληρώνουμε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση, τον κύκλο των θεμάτων του Yπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου θα κάνουμε και τον απολογισμό των θεμάτων που μας απασχόλησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό ήμασταν συνεπείς με την στοχοθεσία την οποία είχαμε θέσει στην αρχή του χρόνου.

Καταρχάς σε ό,τι αφορά τον Covid, μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Θα έχω την ευκαιρία και εγώ σήμερα το απόγευμα να δώσω μία συνέντευξη για να εξηγήσω πιο αναλυτικά το σκεπτικό μας.

Νομίζω ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής.

Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου.

Λινού: Αυτές είναι οι παρενέργειες – Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ 

Για τις παρενέργειες του εμβολίου μίλησε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Η κ. Λινού σημείωσε πως πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα δεν υπάρχουν άλλες σοβαρές παρενέργειες. Αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στο εμβόλιο της Moderna και σημείωσε ότι βάσει των στοιχείων από την παρακολούθηση των εθελοντών επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «(μέχρι τους 3 μήνες) πως δεν έχει παρενέργειες και πως υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο». Υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Διευκρίνισε πως: «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Έσπευσε να σημειώσει πως το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παράξουν αντισώματα».

Σύμφωνα με την ίδια το επόμενο που πρέπει να απασχολεί τις αρχές είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. «Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Έχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός» κατέληξε η κυρία Λινού.

Αυτές είναι οι ταυτότητες εμβολιασμού

Την ώρα που στη Βρετανία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, καθώς ήδη έφτασε η πρώτη παρτίδα στο κέντρο εμβολίων στο Κρόιντον του Λονδίνου, ένα καινούργιο θέμα προκύπτει από τη διαδικασία που θα ακολουθείται. Συγκεκριμένα, όσοι Βρετανοί σπεύσουν να εμβολιαστούν θα προμηθεύονται και μία ειδική κάρτα η οποία θα γράφει λεπτομερώς τα στοιχεία του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις