Για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτών, Γιώργος Τσόλας, ο οποίος βρέθηκε στην εκπομπή ”Ώρα Ελλάδος” του OPEN TV. Ο κος Τσόλας υποστήριξε πως γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στα όρια τους, με τον κορονοϊό να έχει επιστρέψει ισχυρότερος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει ένας νοσηλευτής ανά 8ωρο για έναν ασθενή είναι 20 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση» ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, επισήμανε το μέγεθος του προβλήματος στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο εξακολουθεί να είναι μεγάλο, ενώ τόνισε πως στο νοσοκομείο της Δράμας, 100 στους 250 εργαζομένους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Σημειώνεται πως, σχετικά με την κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα, για πρώτη φορά υπάρχουν ελεύθερες κλίνες στην Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, με την είδηση να επιβεβαιώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ, Μηλίτσα Μπιτζάνη, η οποία το ανακοίνωσε σε συνομιλία της με την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νοσηλευτών μίλησε και για τον κοινωνικό ρατσισμό που δέχονται πολλοί συνάδελφοί του, καθώς υπάρχει ο φόβος των πολιτών πως θα νοσήσουν σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή μαζί τους.

«Σαφώς, υπάρχουν αναφορές πως εργαζόμενοι υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές. Είμαστε επιφυλακτικοί στις επαφές μας, προσέχουμε πολύ τις οικογένειες μας, αλλά ορισμένοι πολίτες αντιδρούν περίεργα» ανέφερε.

Ο κύριος Τσόλας αναφέρθηκε και στην επιτακτική ανάγκη κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση στην οποία βρίσκεται η πανδημία, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να στηρίζονται στις προσωπικές τους προσπάθειες για τη νοσηλεία των ασθενών, εκτός από την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, από τις 1.305 ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι 1.083 κλίνες είναι κατειλημμένες.

“Η διασπορά συνεχίζεται στην κοινότητα, το ΕΣΥ πιέζεται, οι γιατροί είναι κουρασμένοι, ενώ βγαίνουν επιστήμονες παγκοσμίως και μιλάνε για τρίτο κύμα”, υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις