Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 14/12 ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει την μεγάλη ευελιξία στην χαλάρωση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. – Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα

Το άνοιγμα των εκκλησιών που απασχολεί τους πιστούς, θα πραγματοποιηθεί μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, με περιορισμένο αριθμό ατόμων στους θρησκευτικούς χώρους. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κος Πέτσας υπογράμμισε πως την ευθύνη τήρησης των προαναφερθέντων μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ, παράλληλα, διευκρινίστηκε πως την ημέρα των Θεοφανείων, δεν θα πραγματοποιηθεί εορτασμός με αγιασμό υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο ως είθισται.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως η κυβέρνηση προέβη σε σχετικές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, ενώ παράλληλα τόνισε πως το άνοιγμα των εκκλησιών θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρές συνθήκες και μέτρα, και πως οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί την βαρύτητα της κατάστασης και θα ανταπεξέλθουν με ωριμότητα.

«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.  Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού – εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας» τόνισε ο κ. Πέτσας. Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

«Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή – για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας – είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό», κατέληξε ο κύριος Πέτσας, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συνάψουν μια άτυπη συμμαχία, ενεργώντας με ωριμότητα και σύνεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις