Το υπουργείο Υγείας έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των διενεργούμενων μοριακών τεστ. Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα κρούσματα. Σύμφωνα με τον το ενημερωτικό euro2day.gr, η μείωση των μοριακών τεστ αγγίζει το 24% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ τη Δευτέρα καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση των τελευταίων μηνών.

Η χθεσινή μέρα ήταν η χειρότερη -εδώ και καιρό- καθώς από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν μόλις 6.105 τεστ σε ένα 24ωρο.

Eurokinissi

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 33η θέση, μεταξύ 48 ευρωπαϊκών χωρών, σε αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας πίσω της χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Πολωνία…

Η γνώμη των επιστημόνων

  • Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης επισημαίνει το πρόβλημα ως εξής: «Καθημερινά στα rapid και PCR τέστ βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά. Έχουμε 3.000 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν. Πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ». Ο καθηγητής ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
  • Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτιμά πως τα δεδομένα που παρέχονται στην επιτροπή δεν οδηγούν σε λάθος αποφάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Το Iatronet.gr που επεξεργάστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα τεστ κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Την εβδομάδα 17 έως 23 Νοεμβρίου, είχαν διενεργηθεί 118.943 μοριακές εξετάσεις PCR ή 16.991 εξετάσεις την ημέρα.
  • Την επόμενη εβδομάδα, 24 έως 30 Νοεμβρίου, είχαν γίνει 104.268 τεστ για κορωνοϊό ή 14.895 τεστ ανά ημέρα.
  • Την εβδομάδα 1 έως 7 Δεκεμβρίου, έχουν διενεργηθεί 90.668 τεστ ή 12.952 τεστ την ημέρα.
  • Από την εβδομάδα 17-23 Νοεμβρίου έως και την 1η εβδομάδα Δεκεμβρίου, υπήρξε μείωση κατά περίπου 24%.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις