Σε μια περίοδο που η οικονομική ανέχεια σε πολλά νοικοκυριά είναι πλέον καθημερινό πρόβλημα, τα σχολικά γεύματα αποτελούν σημαντική βοήθεια στη διατροφή των παιδιών τους.

Παρ΄ όλα αυτά το υπουργείο παιδείας αποφασίζει να τα σταματήσει διότι «το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό έργο καθίσταται αδύνατη η παραλαβή των σχολικών γευμάτων στον χώρο του σχολείου».

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Γονέων του 36ου Δημοτικού Αθηνών κάνοντας λόγο ότι το Υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε για τις επιπτώσεις που έχει η διακοπή των σχολικών γευμάτων στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Όπως σημειώνει, στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται ρητά ότι στόχος των σχολικών γευμάτων είναι «η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η αποτροπή φαινομένων σχολικής διαρροής, η μείωση κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού». Αυτή η υποστήριξη δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

«Τα παιδιά παύουν να πεινάνε όταν είναι στο σπίτι τους;» ρωτούν. «Ή μήπως θα ήταν καλύτερο να παραδεχτεί το υπουργείο ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι πως δεν λιποθυμούν μέσα στα σχολεία και γλιτώνει την κοινωνική κατακραυγή» τονίζει.

Το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι «τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στις αίθουσες ακριβώς πριν από την έναρξη της σίτισης. Η κατανάλωσή τους εκτός σχολικού πλαισίου ενέχει κινδύνους για την υγεία των μαθητών, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η σωστή συντήρηση και μεταφορά τους μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης».

Ο Σύλλογος Γονέων χαρακτήρισε «τραγελαφικούς» αυτούς τους ισχυρισμούς, αφού η διανομή θα γινόταν την ίδια στιγμή, όπως και στο σχολείο, σε γονείς που θα καλούνταν να παραλάβουν τα γεύματα μεσημέρι για να καταναλωθούν τότε.  Άλλωστε αυτό επισημαίνεται ακόμα και στη συσκευασία. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά, το υπουργείο μετακαλεί την ευθύνη στους δασκάλους.

«Δεν θα απαντήσουμε για το αν οι δάσκαλοι των παιδιών μας θα ήταν πρόθυμοι να βρίσκονται στο σχολείο τις ώρες παραλαβής των γευμάτων, κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι. Θα πούμε, όμως, ότι το υπουργείο μας εξοργίζει. Ορίζει ως πρόβλημα την ενδεχόμενη -και σε καμία περίπτωση σίγουρη- απουσία της τριμελούς επιτροπής παραλαβής και έτσι αιτιολογεί το ότι έχει καταδικάσει στην πείνα περισσότερα από 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα!» σημειώνει ο Σύλλογος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις