Παρεμβάσεις σε καταστήματα ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ρεύματος στις περιοχές Γαλάτσι, Νίκαια, Αγ. Δημήτριος, Μεταξουργείο και Παγκράτι, έκαναν μέλη του Ρουβίκωνα.

«Το ρεύμα, όπως και το νερό, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο είναι βασικά κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Αρνούμαστε το αφήγημα που λέει ότι εμείς φταίμε γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε. Το πεδίο δράσης μας είναι ο δρόμος και η θέση μας είναι μαζί με τους ανθρώπους της τάξης μας», επισημαίνουν μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας».

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συλλογικότητας, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται:

«Κάθε χρόνο η ΔΕΗ αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 300.000 εντολές διακοπής ρεύματος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά φτωχές οικογένειες. Σε συνθήκες πανδημίας και με δεδομένη τη λαίλαπα που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης, το μόνο βέβαιο ήταν ότι οι εντολές διακοπής θα αυξηθούν. Στις 31 Μαρτίου 2020 ο Υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης εγγυήθηκε δημόσια ότι “κανένας πραγματικά φτωχός άνθρωπος, ανήμπορος, σε δυσκολία δεν θα δει την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα να του κόψει το ρεύμα”.

Παρ’ όλα αυτά διαβάζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να εκτελεί εντολές διακοπής ρεύματος σε διαχρονικά ευάλωτες και σε πληττόμενες από την πανδημία κοινωνικές ομάδες, με πιο πρόσφατη μια καταγγελία για διακοπή ηλεκτροδότησης άπορων οικογενειών στην Αγία Βαρβάρα με παρουσία ΜΑΤ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ κόβει το ρεύμα μέσα στο χειμώνα που τα σπίτια χρειάζονται ρεύμα για να ζεσταθούν, σε περίοδο οξυμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που είναι απαραίτητη η τηλεκπαίδευση και η τηλε-εργασία, σε περίοδο που η κοινωνία κλείνεται σπίτι με απαγόρευση κυκλοφορίας, που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και οι τιμές στο ρεύμα έχουν αυξηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την καταγγελία, στην οικογένεια κόπηκε η ηλεκτρική σύνδεση εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, για ανεξόφλητους λογαριασμούς, με τα παιδιά να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση της διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά της Αγίας Βαρβάρας. Ο δήμαρχος με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς, καταγγέλλει πως κλιμάκια του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με ΜΑΤ έκοψαν το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά της περιοχής, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις