Τα φετινά ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα είναι τελείως διαφορετικά και δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως το ωράριο για την νυχτερινή απαγόρευση δεν θα αλλάξει από ό, τι έχει ανακοινωθεί ως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε κάθε σπίτι, το ρεβεγιόν θα γίνει με ανώτατο όριο τα 9 άτομα – στενά συγγενικά πρόσωπα και όχι φίλοι – δηλαδή μία οικογένεια φιλοξενούμενων σε κάθε σπίτι. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με το SMS και τον κωδικό 6 στο 13033. Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί. Πολλοί σκέφτονται να κάνουν το ρεβεγιόν νωρίτερα, από το μεσημέρι για παράδειγμα, για να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους ή να… διανυκτερεύσουν στο σπίτι όπου θα γίνει το τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση φοβούνται περισσότερο τα ρεβεγιόν για διασπορά του φονικού ιού, παρά το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, με τη μέθοδο του click away.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολίασε πως ο αριθμός 9, προέκυψε από τον μέσο όρο των μελών μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. «Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δυο οικογένειες και ο μέσος αριθμός δυο οικογενειών είναι γύρω στα 9, ώστε να μπορούν δυο οικογένειες να συναντηθούν άνετα» είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Και αυτό γιατί τα ρεβεγιόν, οι μετακινήσεις και η παραμονή στον ίδιο χώρο των ανθρώπων που δεν είχαν είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν είχαν επαφή τον τελευταίο μήνα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κύμα διασποράς.

Παπαευαγγέλλου: Με 20 άτομα χωρίς μάσκα σε χώρο 150 τετραγωνικών, ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Έχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων σθενών και καθημερινών θανάτων» είπε η καθηγήτρια, κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 62 θανάτους, 558 διασωληνωμένους και 639 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο..

Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις “διαφορετικές” φετινές εορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και τα οποία πρέπει όλα μαζί να εφαρμόζονται για να αποδίδουν. Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους τόνισε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη “φούσκα” δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά.

Τι είπαν για τον εμβολιασμό

Μίλησαν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την κ. Παπαευαγγέλου να εστιάζει στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι νόσησαν από covid-19.

Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, είπαν οι δύο καθηγητές, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους». Αναφορικά με τις παρενέργειες, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι περιλαμβάνεται ο πόνος, στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, σπάνια ο πυρετός, τονίζοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά βρίσκονται αρκετό καιρό μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Επανέλαβε ότι τα σχολεία έκλεισαν γιατί υπήρξε διασπορά μεταξύ των γονέων και όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό.

«Μόνο με άτομα της ίδιας οικογένειας, είναι το ασφαλές»

Δύο πολύ σημαντικά θέματα θέτει στο τραπέζι της επιστημονικής συζήτησης η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Το επιπλέον άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων και τη συνεύρεση μας, με δεύτερη οικογένεια και έως 9 άτομα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα μιλά για την ανάγκη μίας καλύτερης και πιο συναισθηματικής προσέγγισης των πολιτών, που θα βοηθήσει να αποδεχθούν να κάνουν αυτή τη «θυσία» να μην συναντήσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους μέσα στις γιορτές.

EUROKINISSI

Σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών. Επίσης, για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέφερε ότι επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια η αλλά όχι με περισσότερα από 9 άτομα, προερχόμενα από δύο οικογένειες.

Ρεβεγιόν

Την απορία της για την προέλευση του αριθμού των 9 ατόμων που προτάσσεται συχνά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εξέφρασε η καθηγήτρια. «Νομίζω το “9 άτομα” δεν το χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. Οι αριθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική είναι: όταν είναι πιο εύκολη η κατάσταση με την πανδημία “12 άτομα” και όταν είναι πιο ζόρικη η κατάσταση “6 άτομα”. Τώρα από που προέκυψε το 9 δεν ξέρω. Γιατί το χρησιμοποιούν συνέχεια και σε άλλα πράγματα στην Ελλάδα, π.χ. 9 άτομα να περιμένουν στις ουρές στην αναμονή για τα ψώνια και το click away, 9 στις εκκλησίες. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει λογική».

Καταστήματα καλλωπισμού

Παράλληλα εκφράζει και την αγωνία της για το γεγονός ότι σήμερα άνοιξαν και επιπλέον εμπορικές δραστηριότητες από όσες είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή.
«Εγώ δεν βλέπω να πέφτουν τα κρούσματα. Ο δείκτης θετικότητος των τεστ είναι σταθερά πάνω από 4, πάντα. Όταν είναι λίγα τα κρούσματα είναι λίγα και τα τεστ. Επομένως δεν υπάρχει λογική ότι πέφτουν τα κρούσματα. Τώρα γιατί ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει δεδομένα από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι κάποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς. Σε πολλές χώρες, πάντως, στο εξωτερικό είναι κλειστά και τα κομμωτήρια και γενικά τα καταστήματα καλλωπισμού. Δεν ξέρω αν υπάρχουν χώρες στις οποίες θα έχουν κριθεί ασφαλείς αυτές οι δραστηριότητες για να ανοίξουν», τονίζει.

Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει καλύτερη και πιο συναισθηματική προσέγγιση των πολιτών. «Πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και να μιλήσει κάποιος στην καρδιά των ανθρώπων αυτήν την εποχή γιατί είναι μεγάλη θυσία να μην κάνεις γιορτές με τους ανθρώπους τους δικούς σου. Και για να πειστούν οι άνθρωποι να μην το κάνουν, χρειάζεται ιδιαίτερη επικοινωνία και δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο», ανέφερε η κυρία Αθηνά Λινού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις