Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές της Λάρισας, όπως προκύπτει από τη νέα δειγματοληψία που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα (από τα 233 κρούσματα) ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 155. Όλοι οι κρατούμενοι που εντοπίζονται θετικοί στον ιό μπαίνουν σε καραντίνα, όπως επίσης και οι στενές επαφές τους.

Την ίδια στιγμή κρατούμενος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τη στιγμή που πληροφορήθηκε πως είναι θετικός στον κορονοϊό. Ο ίδιος πάσχει από καρδιολογικά προβλήματα και όπως καταγγέλλει η διοίκηση δεν έχει φροντίσει «καν για τα στοιχειώδη αφήνοντας τον σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους». Όπως σημειώνει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων μέσα στο Σαββατοκύριακο «δε μέτρησαν ούτε καν το οξυγόνο από όσους είναι θετικοί στον covid-19».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ένας 47χρονος φύλακας της εξωτερικής φρουράς του ιδρύματος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του κορονοϊού.

Τονίζεται πως ύστερα από επανειλημμένες εκκλήσεις για μεταφορά κρατούμενων ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ο Ιατρικός Σύλλογος έπειτα από επικοινωνία με τον Εισαγγελέα, έστειλε στο σωφρονιστικό κατάστημα 5 εθελοντές γιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Απεργία πείνας από τον Κώστα Λιόγκα

Με την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων για την υγειονομική ασφάλεια των κρατουμένων, ο κρατούμενος, Κώστας Λιογκας ξεκίνησε απεργία πείνας ήδη από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, όταν ενημερώθηκε πως είναι θετικός στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον κρατούμενο εδώ και εννέα χρόνια δεν του έχει δοθεί το δικαίωμα να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του με το εφετείο να αναβάλλεται συνεχώς, ενώ λόγω της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χρόνιας πολιτικής της συγκεκριμένης φυλακής απορρίφθηκε το αίτημα για μεταφορά σε αγροτική φυλακή παρ’ ότι πληροί όλα τα κριτήρια. Με την απεργία πείνας, Κώστας Λιογκας ζητάει εκτός από την αυτονόητη υγειονομική περίθαλψη, να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθεί και πάλι μαθήματα στο πανεπιστήμιο, τα οποία του έχουν στερήσει λόγω των συνθηκών κράτησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων:

«Κρατούμενος με covid 19 κάνει απεργία πείνας στις φυλακές Λάρισας.

Από την Παρασκευή 11-12 ο φυλακισμένος Λιογκας Κώστας πραγματοποιεί απεργία πείνας. Την ίδια ημέρα του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός covid19. Ο Κώστας είναι στη φυλακή εδώ και εννέα χρόνια καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Εδώ και εννέα χρόνια δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία (δικαίωμα) να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του καθώς το εφετείο αναβάλλεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, λόγω της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χρόνιας πολιτικής της συγκεκριμένης φυλακής απορρίφθηκε και το αίτημα του να μεταφερθεί σε αγροτική φυλακή παρότι πληρεί όλα τα κριτήρια.

Μέχρι πρότινος λάμβανε και τακτικές άδειες οι οποίες κόπηκαν λογω κορονοιού. Δήθεν για την ασφάλεια των φυλακισμένων απο τον ιο… Που τελικά οι ανθρωποφυλακες μετέδωσαν στη φυλακή.

Ο Κώστας ως άνθρωπος που έχει και καρδιολογικά προβλήματα ανήκει σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αλλα η φυλακή παρά την ενημέρωση για την έναρξη της απεργίας και την γνώση της κατάστασης της υγείας του, δεν έχει προχωρήσει καν στα στοιχειώδη δηλαδή στην μέτρηση των ζωτικών (πιεση βαρος, παλμοι) αφήνοντας τον σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους με κορωνοιο, παρότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα απεργίας. Εδώ να σημειωθεί ότι αυτό το ΣΚ δεν μέτρησαν ούτε καν το οξυγόνο από όσους είναι θετικοί covid19.

Ο Κώστας ζητάει καταρχήν το προφανές, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι συνθήκες θα του επιτρέψουν να επιβιώσει. Ζητάει επισης να του δοθεί ξανά η δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, που και αυτά ακόμη του τα έχουν στερήσει λόγω των συνθηκών κράτησης. Να σημειωθεί εδώ ότι εάν δεν περνάει τα μαθήματα δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Άρα έχουμε έναν φυλακισμένο που στερείται το δικαίωμα να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό επί εννιά χρόνια, στερείται δικαιώματος να συνεχίσει τις σπουδές του, είναι καρδιοπαθης, διαγνωσκεται θετικός covid και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει απεργία πείνας.

Απεργία πείνας για να επιβιώσει γιατί η φυλακή της Λάρισας στερεί και το δικαίωμα στην επιβίωση. Η υπηρεσία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη του αλλα και όλων των φυλακισμένων.

Η ζωή των φυλακισμένων μετράει.

Άμεση μεταφορά του Κωστα Λιογκα στο νοσοκομείο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις