Εντελώς διαφορετικός σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές θα είναι ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς ισχύουν νέοι αυστηροί κανονισμοί για τα ρεβεγιόν και για τις εκκλησίες, ενώ οι αγορές από τα καταστήματα γίνονται μόνο με τη μέθοδο του click away.

Να σημειωθεί ότι φέτος ρεβεγιόν θα γίνουν μόνο στο σπίτι, μετά και την απαγόρευση για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Στο σχετικό ΦΕΚ για το ρεβεγιόν επισημαίνεται ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, 31η Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε σπίτια, με ανώτατο όριο τα 9 άτομα που θα προέρχονται από δυο οικογένειες. Οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο -γνωστό πλέον- πενταψήφιο 13033, με τον κωδικό μετακίνησης 6.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και κατά τα ρεβεγιόν και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο από τις 5:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατό το… ξενύχτι.

«Φρένο» στα ρεβεγιόν των ξενοδοχείων

Απαγορεύονται εν τέλει τα ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία μετά τις έντονες αντιδράσεις. Σημειώνεται πως την Τρίτη έγινε γνωστό πως αρκετά ξενοδοχεία έκαναν δελεαστικές προσφορές για διαμονή με γεύμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, την ώρα που τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά η κίνηση των ξενοδοχείων συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ έντονη ήταν η ανησυχία των ειδικών για εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού στα ξενοδοχεία.

Το πρωί της Τετάρτης η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα λειτουργήσουν. Θα επιτρέπεται μόνον η, στους διαμένοντες, υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service). Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

O αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας νωρίτερα στο OPEN TV, εξήγγειλε ότι θα απαγορευτούν τα «ρεβεγιόν» στα ξενοδοχεία και πως δεν θα επιτραπεί η δυνατότητα λειτουργίας των εστιατορίων τους, τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους επιστήμονες, έγιναν και καταγγελίες εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι υποστήριζαν ότι έχουν δυσμενέστερη αντιμετώπιση.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχόλησε έντονα την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύστερα από τις εισηγήσεις ειδικών που προειδοποιούσαν για κίνδυνο διασποράς στα ξενοδοχεία.

Η καταγγελία για τα ξενοδοχεία

Εν μέσω πανδημίας και την ώρα που εστίαση παραμένει κλειστή κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών βρήκαν έναν νόμιμο τρόπο για να ετοιμάσουν το ρεβεγιόν των εορτών. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, τηλεθεατές κατήγγειλαν ότι ξενοδοχείο καλεί σε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αν και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν εξασφαλίσει και την διανυκτέρευσή τους εκεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να κάνουν καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 για να βοηθήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σύμφωνα με τον γ.γ. αναφέρεται ρητά στην ΚΥΑ ότι απαγορεύονται τέτοιου τύπου δεξιώσεις και συναθροίσεις στα ξενοδοχεία. Όπως είπε έχει μείνει ανοικτή η εστίαση μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι διαμένοντες, άρα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνονται.

Στο πλαίσιο αυτό τουλάχιστον τρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία των Αθηνών προσέφεραν διαμονή ώστε όσοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων ή/και της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη διαδικασία, οι προσφορές τους διαφημίζονταν και στις ιστοσελίδες τους.

Μετακίνηση εκτός νομού: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται

Πολλοί σχεδίαζαν να κάνουν Χριστούγεννα εκτός νομού, σε εξοχικά και χωριά. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όμως, δεν βελτιώθηκε τόσο κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώσει παράτασή του έως τις 7 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου απαγορεύεται οι πολίτες να περάσουν τις γιορτές στις εξοχικές τους κατοικίες και στα χωριά.

Η έξοδος από νομό επιτρέπεται μόνο για τέσσερις σοβαρούς λόγους ενώ υπάρχει ανοιχτό «παράθυρο» και για τους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown.

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγοι υγείας
  • επαγγελματικοί λόγοι

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 05:00 και ανώτατο όριο 9 ατόμων από δύο οικογένειες στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παγώνη: «Όχι» στα ρεβεγιόν των 9 ατόμων και τις ανοικτές εκκλησίες

Την αντίθεση της με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, αλλά και το άνοιγμα των εκκλησιών παρουσία πιστών εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

«Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο ιός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η γιατρός.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, η κυρία Παγώνη επισήμανε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν πελάτες ακόμα και σε μικρά μαγαζιά με τόσα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνουν με τους ιερείς και τους ψάλτες και «ο υπόλοιπος κόσμος να είναι στο σπίτι του, να προσευχηθεί από εκεί και να βλέπει τη λειτουργία από την τηλεόραση». Πρόσθεσε ότι αυτά πρέπει να τηρηθούν, «γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες», καθώς τον Ιανουάριο ξεκινούν και οι άλλες ιώσεις.

Λινού: Η ίδια παρέα των 9 ατόμων σε όλες τις γιορτές

Τηλεφωνικά θα πρέπει να στείλουμε τις ευχές μας ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ. Η ίδια σχολίασε πως η παρέα – των 9 ατόμων – θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις γιορτές και να μην εναλλάσσεται. Όπως είπε χαρακτηριστικά κάθε σπίτι θα έχει τη δική του «φούσκα», ενόψει και των εορτών, η οποία όμως θα είναι η ίδια για όσο χρειαστεί, αφού εάν αλλάζουν οι παρέες διαρκώς, ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται.

Τόνισε, δε, πως σε όσους είναι εκτός της «φούσκας» μας θα πρέπει να ευχηθούμε «τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά».

Η έγκριση του εμβολίου στις 21 Δεκεμβρίου είναι μια «πολύ καλή εξέλιξη ωστόσο, είναι κρίσιμο το πότε θα πάρουμε τις δόσεις». Σημείωσε πως η απόφαση να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή είναι σωστή, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα, όπως είπε. Επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί συνωστισμός στα κέντρα εμβολιασμού και πως «θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις