O Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, προειδοποιώντας ότι αν χαλαρώσουμε και δεν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε είναι πιθανό να υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων του lockdown ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που ανησυχούν:

«Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι, αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown», ανέφερε και κατέληξε προειδοποιώντας ότι από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των μέτρων θα κριθούν αυτές οι αποφάσεις» είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm.

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έως τις 7 Ιανουαρίου μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα, αλλά η πορεία των πραγμάτων, όπως εξελίσσεται, «είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή».

Και πρόσθεσε: «Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε δεν θα υπάρχει λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων», διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε», κατέληξε.

Προειδοποίηση Χρυσοχοϊδη για Δυτική Αττική

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης που θα υπογράφουμε για το εμβόλιο κορονοϊού

Στη δημοσιότητα δόθηκε το έντυπο το οποίο θα υποχρεούται να υπογράφει ο κάθε πολίτης που πρόκειται να εμβολιαστεί, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται η προηγούμενη ενημέρωσή του, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού. Μάλιστα, το εν λόγω έντυπο έχουν λάβει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί απαραίτητο βήμα και συναίνεση πριν τον εμβολιασμό ενός πολίτη.

Στις οδηγίες που έχουν λάβει τα εμβολιαστικά κέντρα, οι οποίες έχουν συνταχθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προβλέπεται πως οι πολίτες που θα δέχονται να εμβολιαστούν για την Covid-19, οφείλουν να δώσουν την συναίνεσή τους. Το γεγονός αυτό, θα διασφαλίζει πως οι πολίτες έχουν ενημερωθεί πλήρως τόσο για την διαδικασία, όσο και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που ίσως εμφανιστούν.

Δείτε το έντυπο

Επιπλέον, σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, το έντυπο θα συναίνεσης θα συμπληρώνεται από κάποιο οικείο πρόσωπο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

300.000 οι δόσεις εμβολίου που θα λάβει η Ελλάδα τον Γενάρη

Πιο αργά από ότι προβλεπόταν θα εξελιχθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» που αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, τα εμβόλια θα έρθουν ίσως και πριν από το νέο έτος στη χώρα, αλλά θα διατεθούν σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες.

Ο αριθμός των πρώτων δόσεων από το εμβόλιο για την covid που θα καταφθάσουν στη χώρα τον Ιανουάριο, αναμένεται μετά βίας να αγγίξουν τις 300.000, όπως επισήμανε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συνεπώς, κατόπιν δικής του διευκρίνησης, τον Ιανουάριο πρόκειται να εμβολιαστούν 150.000 πολίτες.

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται θα δοθεί νωρίτερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα και έτσι αναλογικά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρει και η Ελλάδα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Σημειώνεται ακόμη, πως ο κος. Πέτσας δεν απέρριψε την πιθανότητα το πρώτο εμβόλιο να πραγματοποιηθεί πριν το πέρας του 2020, ενώ υποστήριξε πως τα εμβόλια της Pfizer θα είναι 40% λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενθάρρυνε, παράλληλα, τους πολίτες να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα πρόληψης που έχουν επιβληθεί, με σκοπό την αποφυγή μιας εκ νέου εκτόξευσης των κρουσμάτων. «Η πορεία είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε αλλά η πτωτική πορεία εξελίσσεται αργά και δεν θέλουμε να αναζωπυρωθεί» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις