Στις 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα που έχουν στηθεί στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός».

Σημειώνεται πως στη χώρα μας θα έρθουν αρχικά 100 εμβόλια, όπου θα δοθούν από 50 στα δύο νοσοκομεία αυστηρά και μόνο για τους υγειονομικούς υπαλλήλους. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού και θέμα την καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».

Ο υπουργός διευκρίνισε πως όταν «μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία , μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους».

«Είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί μας να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξουν «με βάση το συμβολισμό και την ουσία επιφανείς προσωπικότητες, πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, και άλλοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν στην αρχή. Είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας».

Συνοψίζοντας, ο υπουργός ανέφερε πως «έχει έρθει η ώρα της αρχής του τέλους, της προσπάθειας μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα. Θα ήθελα να πω ότι είναι υπέρτατο αγαθό το εμβόλιο και ο εμβολιασμός σε μια μάχη μηνών που έχουμε δώσει. Έχει φτάσει η ώρα. Ζητάω πρώτα από όλα από τους υγειονομικούς να επιδείξουν φρόνημα και να αποδείξουν ότι είναι παράδειγμα για όλους μας και πρότυπο για την κοινωνία και μετά όλους τους υπόλοιπους, όλους εμάς».

Φον ντερ Λάιεν: Ο εμβολιασμός στις χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσει στις27-28-29 Δεκεμβρίου

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter. Όπως είπε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορονοϊού στις 27 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ανέφερε πως ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου, στη χώρα του και όπως είπε: «Οι άλλες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μπορούν να αρχίσουν και θέλουν να αρχίσουν από τις 27 Δεκεμβρίου».

Σημειώνεται πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν ταυτόχρονους εμβολιασμούς μόλις λάβουν τη σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως…είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός θα γίνει με βάση το σχέδιο «Ελευθερία», ενώ και η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναπτύξει ειδικό σχέδιο με το κωδικό όνομα «Ιπποκράτης» για την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά των εμβολίων κατά του κορονοϊού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις