Το «σχέδιο εμβολιασμού» έχει ανακοινωθεί με όλους τους τρόπους. Και είναι ένα σχέδιο στο οποίο έχει επενδύσει αρκετά η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες το αναμένουν, ως μία σοβαρή ασπίδα προστασίας απέναντι τον Covid-19.

Αυτό που χρειαζόμαστε πρωτίστως ως πολίτες για τα εμβόλια, είναι ειλικρίνεια ως προς τον αριθμό και πότε θα μπορούμε να το κάνουμε και φυσικά τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους ειδικούς. Όμως ήδη ο αριθμός των εμβολίων έχει αρχίσει και «ξεφτίζει».

H πτώση των αριθμών

Τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κεντρικής παρέμβασης της Κομισιόν στη διεθνή φαρμακευτική αγορά και θα χορηγηθούν δωρεάν στον πληθυσμό, όπως όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το «εθνικό σχέδιο θα υπάρχουν 1.018 κέντρα στα οποία οι πολίτες, μέσω sms και τηλεφωνικό ραντεβού, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν.
Σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει η δυνατότητα για εμβολιασμό 2.117.440 συμπολιτών μας τον μήνα. Παρότι η προμήθεια των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κεντρικό χαρακτήρα και το επίσημο νούμερο μιλάει για 1,1 δισ. δόσεις, το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός έκανε αρχικά λόγο για μόλις 700.000 τον Ιανουάριο.

Το νούμερο αυτό φαίνεται, όπως ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες, πέφτει κάτω από το μισό, κοντά στο 40%. Και φυσικά το πρόβλημα δεν εμφανίζεται στο εμβόλιο μιας εταιρείας όπως είπε. Τα νούμερα δυστυχώς διαψεύδουν τον Υπουργό, δείχνοντας πως στο 40% βρίσκεται το σύνολο των εμβολίων.

Μόλις 300.000 εμβόλια

Υπολογίζοντας πως τουλάχιστον τα μισά από τα εμβόλια προορίζονται για  το υγειονομικό προσωπικό, και μην υπολογίζοντας το υπόλοιπο προσωπικό πρώτης γραμμής, μας απομένουν 150.000 εμβόλια μέχρι τον Φεβρουάριο. 

Εάν το ίδιο σκηνικό επαναληφθεί και στην επόμενη παραλαβή των εμβολίων, αυτά που είναι να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο, η Πολιτεία θα κληθεί να λύσει τον γρίφο του πως θα εμβολιαστεί παράλληλα και αξιόλογος αριθμός πολιτών, αλλά και προσωπικό, πέραν των υγειονομικών, όπως οι αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, στρατιώτες κ.λπ.

Καθώς φαίνεται το σχέδιο «Ελευθερία» κινδυνεύει να μείνει για αρκετό καιρό στο ράφι. Κι αν το εμβόλιο είναι ένα «δημοκρατικό εργαλείο» που προστατεύει με τους ίδιους όρους την υγεία κάθε ανθρώπου και τη Δημόσια Υγεία συνολικά, τότε η δημοκρατία αυτή, θα έρθει κουτσαίνοντας. Και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε τα πιο φθηνά εμβόλια, τα παραδοσιακά, που είχαν 60 70% μόλις αποτελεσματικότητα…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις