Όλο αυτό το διάστημα κι ενώ οι αντοχές του ΕΣΥ και των ανθρώπων του έχουν εξαντληθεί, οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν με το αζημίωτο, παραμένουν «άκαπνες», στα μετόπισθεν της μάχης.

Σε αυτές μεταφέρονται οι μη-Covid ασθενεί, που απλά δεν μπορούν να πάνε πια στο ΕΣΥ, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Όπως λέει πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων Δημήτρης Αλεξόπουλος: «οι ιδιώτες συνεχίζουν, παρά την έκτακτη κατάσταση, να λειτουργούν όπως και πριν, το κράτος δεν έβαλε κανόνες ή κριτήρια. Προτιμούν επεμβάσεις και ειδικότητες που φέρνουν το επιθυμητό κέρδος. Επιλέγουν, για παράδειγμα, τις επεμβάσεις με μικρή διάρκεια νοσηλείας, 1-3 ημέρες και δεν υπάρχει κάποια απαίτηση από το Δημόσιο λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης».

Θεσσαλονίκη: Οι επιτάξεις των κλινικών

Όσον αφορά τις επιτάξεις των κλινικών στη Θεσσαλονίκη, όπως, αναφέρει ο Δ. Αλεξόπουλος, δεν επιτάχθηκαν οι μεγάλες κλινικές (όπως το Διαβαλκανικό ή ο «Άγιος Λουκάς») αλλά «συγκεκριμένες κλινικές με όρους παζαρέματος». Πρόκειται για τις «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός» και «Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης».

Ο ίδιος ο κος Γ. Σαραφιανός -που είναι παράλληλα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Ιδιωτικών Κλινικών-, αναφέρει ότι στην κλινική του δεν νοσηλεύτηκε κατά την περίοδο της επίταξης ούτε ένας ασθενής με κορονοϊό. Και αναρωτιέται με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε η επίταξη της δικής του κλινικής αντί των μεγάλων κλινικών. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι η κλινική του Σαραφιανού αντιμετώπιζε το φάσμα της πτώχευσης και χρωστάει χρήματα σε εργαζόμενους. Πολλοί είναι απλήρωτοι όλο το 2020. Επίσης χρωστά και σε προμηθευτές.

Η κλινική (της Euromedica) επίσης δεν φιλοξένησε ποτέ ασθενείς Covid. Τους «προωθούσε» σε κέντρο αποκατάστασης του ίδιου ομίλου, το «Αρωγή». Η «Αρωγή» δεν είναι κλινική, δεν έχει ΜΕΘ, είναι κέντρο αποκατάστασης όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία, που ήταν κατά κύριο λόγο στο στάδιο της ανάρρωσης. Την Πέμπτη 17.12, για παράδειγμα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, νοσηλεύονταν εκεί 108 ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο η απόφαση της 19ης Νοεμβρίου αναφέρει ρητά ως επιταγμένη την «Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης» Θεσσαλονίκης και όχι το κέντρο αποκατάστασης.

«Οι ιδιωτικές κλινικές δεν ήταν έτοιμες, θα έπρεπε η επίταξη να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μαθαίνουμε ότι η κλινική του Σαραφιανού αντιμετώπιζε το φάσμα της πτώχευσης και χρωστάει χρήματα σε εργαζόμενους (πολλοί είναι απλήρωτοι όλο το 2020) αλλά και σε προμηθευτές», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος Νίκος Παρδάλης.

Μέχρι και σήμερα παραμένουν αναπάντητα τα σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν στη Βουλή σχετικά με το ποιες κλινικές και ποια κέντρα αποκατάστασης επιτάχθηκαν τελικά, πόσοι ασθενείς και ποιας βαρύτητας περιστατικά, νοσηλεύθηκαν σε αυτές.

Θυμίζουμε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, της 17ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση διπλασίασε την ημερήσια αποζημίωση για τη νοσηλεία περιστατικών Covid στις ιδιωτικές κλινικές και έστειλε, με απόφασή της προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων στις επιταγμένες κλινικές. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Σαραφιανός.

EUROKINISSI

Τεστ μόνο για πελάτες

Με τα τεστ ανοίχθηκε για τους ιδιώτες ένα μεγάλο πεδίο κερδοφορίας. Τα κριτήρια που τέθηκαν έκαναν δύσκολη τη δωρεάν εξέταση σε έναν δημόσιο φορέα και αναγκάστηκε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, όπου η τιμή έφτανε πριν από την πρόσφατη διατίμηση, άγγιξε ως και τα 300 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.

Το τεστ για τους ομίλους και τις εταιρείες που έχουν δικούς τους «αναλυτές» μπορεί να κοστίζει και κάτω από 10 ευρώ. Το κόστος μειώνεται ανάλογα και με τον αριθμό των δειγμάτων στα μεγάλα εργαστήρια. Αυτό όμως που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι μεγάλοι όμιλοι που κάνουν μαζικά τεστ στους πελάτες τους, δεν κάνουν τεστ στους εργαζόμενους, γιατί κοστίζουν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις