Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί ότι η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρη. «Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open TV.

Πρόωρη η άρση του Lockdown στις 7 Ιανουαρίου

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών», ανέφερε και ήταν αρνητικός και στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. «Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας» τόνισε εμφατικά.

Όσο για την απόφαση του lockdown ο καθηγητής εξήγησε: «Ξαφνικά εδώ και 10 ημέρες η καμπύλη από πτωτική σταθεροποιήθηκε, που οφείλεται στην αύξηση της δυναμικής σε αυτές τις περιοχές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεφύγει στην Αττική των 4 εκατ. πολιτών. Οι βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής χρειάζονται περισσότερα τεστ και συσκευές απολύμανσης αέρα».

Ανάγκη για περισσότερα τεστ

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας την ανάγκη για διεξαγωγή περισσοτέρων τεστ. Απέφυγε εξάλλου να μιλήσει για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. «Είναι λίγα τα τεστ, αν με 11.000 έχουμε 550 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, είναι 5%, σαφώς πάνω από το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου, που είναι το 4%». Σχολιάζοντας μάλιστα το ότι η μείωση του αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται έφτασε σε σημείο ώστε να είναι ίδια με τον αριθμό των διασωληνωμένων που δεν μειώθηκε αντίστοιχα, είπε ότι «βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, τα σοβαρά κρούσματα … εκεί που υπάρχουν τα διάγνωστα κρούσματα, εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος να έχουμε έξαρση».

Ιδιαίτερα προσεκτική ως προς τις ευθύνες για την μείωση του αριθμού των τεστ αντί της αύξησής τους, με υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να τα πραγματοποιούν στους εργαζόμενους και δυνατότητα συνταγογράφησης για τους πολίτες, η κα Λινού μίλησε για «επιπολαιότητα» των επιδημιολόγων.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί το εμβόλιο καθυστερεί. Η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες. Είναι πολύ μικρό το νούμερο που αντιστοιχεί στο 5% και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10% που και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο σημείωσε η κα. Λινού.

Πέτσας για δόσεις εμβολίων: Δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα

Για τις λίγες δόσεις εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχολίασε:

«Δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα», είπε για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα παραλάβει σε λίγες μέρες η χώρας μας και εξήγησε ότι, «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες» και συμπλήρωσε πως «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», διευκρινίζοντας πως «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».

Τόνισε πως «το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες κι ελπίζουμε να δουλέψει».

Για τη διανομή του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό και παραδέχθηκε πως, «πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, «από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις