Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Χωρίς κάλαντα, μεγάλα οικογενειακά τραπεζώματα και αγκαλιές αλλά με σαρωτικούς ελέγχους και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 5.00. Αυτή θα είναι η εικόνα των Χριστουγέννων του 2020.

Η ισχυρή σύσταση είναι στα γιορτινά τραπέζια να κάτσουν το πολύ 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, τα μεσημέρια, παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μετακίνηση για τις γιορτές με SMS στο 13033 στον αριθμό «6»

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν τον κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο-πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως». Όπως μάλιστα τόνισε, αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, τότε θα έρθουν πιο αυστηροί περιορισμοί την Πρωτοχρονιά.

Γιορτές μόνο με την οικογένειά μας

Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας, είπε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημαντικό είναι επίσης να μη συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Έλεγχοι της αστυνομίας με drone, ακόμη και στα σπίτια

Τις ημέρες των γιορτών αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοίχεια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων.

Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για τις μετακινήσεις του ρεβεγιόν

Οι έλεγχοι στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα είναι εξονυχιστικοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο ρεύμα της επιστροφής. Έτσι όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν δείξουν όλοι την απαραίτητη προσοχή.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Mega αυτό που εξετάζουν στην κυβέρνηση αν τα Χριστούγεννα παρατηρηθεί χαλάρωση και καταπάτηση των μέτρων, είναι να καταργηθεί ο αριθμός «εννέα» και άπαντες να κάνουμε μόνοι μας ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς.

Από εκεί και πέρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα στις πρώτες ημέρες του χρόνου θα καθορίσουν αν θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου, παράταση του lockdown ή περιορισμούς κατά περίπτωση σε τοπικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις