Εύκολη και…γνώριμη η διαδικασία που θα ακολουθείται για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που βρίσκεται μια ”ανάσα” πριν τα υγειονομικά κέντρα στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός στη χώρα θα πραγματοποιείται κατόπιν γραπτού μηνύματος στο 13034, μέσω του οποίου ο πολίτης δύναται να κλείσει ραντεβού από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκάστοτε πολίτης θα λαμβάνει ένα SMS στο οποίο θα απαιτείται απάντηση για το αν επιθυμεί ή όχι να εμβολιαστεί. Δεν έχει αναφερθεί αν θα διευκρινίζεται το είδος του εμβολίου που πρόκειται να ληφθεί.

Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους, από τον Ιανουάριο του 2021, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
 • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
 • Με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία, για όσους πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα.

Ύστερα, οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό ραντεβού και ένα QR code, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με τον τρόπο που προέβη στον προγραμματισμό του ραντεβού. Τρεις ημέρες πριν την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός, θα αποστέλλεται email και γραπτό μήνυμα, με σκοπό την υπενθύμιση της ημέρας και της ώρας του ραντεβού. Παράλληλα, θα αποστέλλεται ειδικός σύνδεσμος ιστοσελίδας, στην οποία θα περιλαμβάνονται γενικές οδηγίες για την προετοιμασία του, αλλά και ειδικότερες που σχετίζονται με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέσω της διαδικασίας προγραμματισμού ραντεβού, καθορίζεται αυτόματα η ημέρα και ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Ο αριθμός των δόσεων που θα δεχθεί η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται στο σχέδιο ”Ελευθερία”, η Ελλάδα αναμένει την 26η Δεκεμβρίου την πρώτη δόση των 9.750 εμβολίων της Pfizer. Αμέσως μετά, την 27η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: στον Ευαγγελισμό, στο Σωτηρία, στο Αττικό, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Έως 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων. Στην συνέχεια, έως το τέλος Ιανουαρίου θα παραληφθούν ακόμα 429.000 δόσεις από την Pfizer κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer 1.265.550 δόσεις.

Σε αυτές θα προστεθούν τον Ιανουάριο -από την στιγμή που θα εγκριθούν- και οι δόσεις των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca.

Σημειώνεται πως, στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Οι δόσεις που αντιστοιχούν σε κάθε εταιρεία είναι, κατά προσέγγιση:

 • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
 • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
 • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
 • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
 • Moderna 1,8
 • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το σχέδιο για τη μεταφορά και τη διανομή του εμβολίου

Στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:

 • όροι ασφαλούς μεταφοράς,
 • χώροι σωστής αποθηκεύσης,
 • τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Στην όλη διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία. Στη Θεσσαλονίκη όπου θα τεθεί σε λειτουργία ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διανομής, συμπληρώνονται τα κρίσιμα κομμάτια στο πάζλ των υποδομών, με την εγκατάσταση των πρώτων ειδικών υπερ-καταψυκτών.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι δοκιμές και οι ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να τηρηθεί κάθε πτυχή του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις