Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, στο πλαίσιο του επταήμερου αυστηρότερου lockdown, που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, αφορούσαν και τη λειτουργία των εκκλησιών από την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2021, έως τις 11 Ιανουαρίου, αλλά και πώς θα εορτασθούν τα Θεοφάνια.

Έτσι, λοιπόν, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Αναβρασμός στην Εκκλησία

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν αναστάτωση και αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αποφάσισε τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί. Όπως τονίζουν Ιεράρχες, η κυβέρνηση υπαναχώρησε μολονότι στη συμφωνία πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου που είχε συμπεριληφθεί στη σχετική ΚΥΑ, προβλεπόταν η παρουσία πιστών σε αριθμό ανάλογο του μεγέθους του ναού για τη λειτουργία των Θεοφανίων. Όπως επισημαίνει, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και δεν σημειώθηκε κανένας συνωστισμός

Υπενθυμίζεται ότι στις λειτουργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  ίσχυαν τα εξής μέτρα: Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό. Ανώτατο όριο 25 ατόμων για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα , με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις