Άγνωστο παραμένει το εάν από 11/1 θα προχωρήσουμε σε νέο άνοιγμα της αγοράς με την μέθοδο της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος, Click Away. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το Click Away να επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Τη Δευτέρα θα ξαναλειτουργήσει το click away», έχει δηλώσει ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο να αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο λειτουργίας «κατά περιοχές».  Συγκεκριμένα, για το θέμα του click away, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών σημείωσε πως θα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συζητήσει εκ νέου, όταν θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των εορτών, προσθέτοντας ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το click away κατά περιοχές.

Σταμπουλίδης: Τη Δευτέρα θα ξαναλειτουργήσει το click away

«Για λίγες ημέρες έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του click away. Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά. Τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αλλοιώνονται δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν περιορισμούς. Για λίγες ημέρες υπομονή. Το πάγωμα για μια εβδομάδα έγινε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό χώρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια. Η αγορά είναι κλειστή. Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega.

«Είμαστε κλειστά. Οι περιορισμοί είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και να είμαστε σε περιορισμό και να καλύψουμε τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες μας. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν και αυτές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσο οδηγούμαστε στους μαζικούς εμβολιασμούς θα διευκολυνθούμε και θα παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις. Δεν περιμένουμε ένα νούμερο, είναι σειρά παραμέτρων που καθορίζουν τις αποφάσεις. Βαδίζουμε με ασφάλεια σε μια διαδικασία που απέδωσε, το click away, συνεχίζουμε με αυτό και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα με προσοχή», τόνισε.     «Το click in shop επί τους ουσίας είναι άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Δεν εφαρμόστηκε, είναι το επόμενο βήμα όταν έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.

Αγωνιούν οι έμποροι

Στο μεταξύ, συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, είχε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με βασικό θέμα συζήτησης την εφαρμογή του «cilck in shop» , δηλαδή την «παράδοση εντός καταστήματος».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε στον κ. Γεωργιάδη ότι από την στιγμή που επανέρχεται από τις 11/1/2021 το «click away», είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης λειτουργίας και του «click in shop», προκειμένου να στηριχθεί το λιανεμπόριο και να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δεσμεύεται ότι θα εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό.

Ο ανεπίσημος σχεδιασμός προβλέπει την επαναφορά του click away τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και στις 18 Ιανουαρίου να εφαρμοστεί το σύστημα click in shop, δηλαδή οι αγορές με ραντεβού εντός των εμπορικών. Οι έμποροι ζητούν να ανοίξουν με οποιονδήποτε τρόπο το συντομότερο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα «λουκέτα» θα είναι πάρα πολλά.

Μετά τη «βουτιά» κατά περίπου δυόμιση δισ. στα έσοδα της εορταστικής περιόδου, οι έμποροι δηλώνουν ότι δεν θα αντέξουν για πολύ το άνοιξε- κλείσε. Aυτές τις μέρες  πάντως λόγω του σκληρου lockdown μικρά και μεγαλύτερα καταστήματα, προσπαθούν παραδώσουν στους πελάτες τους, τα προϊόντα που παρήγγειλαν με click away την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, οπότε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στα χέρια του τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, όπως και τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις