Σε παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών όρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για έκρηξη των κρουσμάτων του Covid 19 ως συνέπεια της χαλάρωσης των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο.

Τη σχετική εισήγηση αναμένεται να δώσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Οι λόγοι που επιβάλλουν μία τέτοια απόφαση συνοψίζονται στην ανησυχία που έχει προκαλέσει το επιδημιολογικό φορτίο που ήδη παρουσιάζει ανοδική πορεία και ειδικά στην Αθήνα, κάτι που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς, καθώς εάν χαθεί ο έλεγχος, δεν θα μπορεί να ανακοπεί.

Επιπλέον οι επιστήμονες εκτιμούν πως ακόμα δεν έχει φανεί το αποτέλεσμα της εορταστικής κινητικότητας ιδιαιτέρως της Πρωτοχρονιάς, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα την κυβέρνηση στην παράταση του υφιστάμενου lockdown.  Εξάλλου σοβαρά υπόψιν λαμβάνεται και το γεγονός πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα υπό τον φόβο τρίτου κύματος και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.

Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα που θα υπάρξει από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.

Έτσι, οι λοιμωξιολόγοι που έχουν και το γενικό πρόσταγμα, διάκεινται αρνητικά σε επιπλέον άνοιγμα δραστηριοτήτων και αυτή αναμένεται να είναι η εισήγησή τους μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, την απόφαση φωτογράφισε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε μία διφορούμενη δήλωσή του στον ΣΚΑΪ: «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό αποδίδονται και οι χθεσινές δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως η επιλογή του ακορντεόν δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, φωτογραφίζοντας μία παράταση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο για το επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η παράταση να εφαρμοστεί έως τις 18 Ιανουαρίου και την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα για περαιτέρω αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Ιανουαρίου ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το κλείσιμο του click away, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και τον τερματισμό ψαρέματος και κυνηγιού. Παράλληλα, είχε μεταφερθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 στις 9 το βράδυ. Ολες οι παραπάνω απαγορεύσεις αναμένεται να επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμα μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν κλειστά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις