Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες μείωση της εξεταστέας ύλης κατά 25%, σε ημερήσια, νυχτερινά και ΕΠΑΛ, ενώ φέτος θα ισχύσει και νέο σύστημα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, αλλά και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής. Συγκεκριμένα, η υπουργός ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να εισηγηθεί αυτό συγκεκριμένες περικοπές στην ύλη, στα μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικότητας. Να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων θα εξεταστούν στην τροποποιημένη ύλη και το ίδιο θα ισχύσει για τους υποψήφιους που επαναλαμβάνουν τις εξετάσεις. “Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που αξιολόγησαν σε πρώτη φάση τις ανακοινώσεις, οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών. Στην Ιστορία η περικοπή της ύλης είναι η μισή σε σχέση με εκείνη που μειώθηκε πέρυσι, ενώ στα Μαθηματικά επιστρέφουν κεφάλαια που είχαν αφαιρεθεί πέρυσι.

Αλλαγές σε τρόπο εισαγωγής, μηχανογραφικό

Να σημειωθεί επίσης πως το υπουργείο ανακοίνωσε για εφέτος, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές, με ελάχιστο όριο εισαγωγής, που εξαρτάται από τον μέσο όρο των επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου και ένα συντελεστή που θα επιλέξει κάθε τμήμα. Αυτός ο συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 0,65 και 1,10 και θα πολλαπλασιάζεται με το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων.  Επίσης, αλλάζει ο τρόπος δήλωσης σχολών στα μηχανογραφικά δελτία και γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν σχολές από αυτές των οποίων πιάνουν το όριο εισαγωγής και αν δεν πετύχουν καμία από τις επιλογές τους, σε δεύτερη φάση, θα μπορούν να δηλώνουν τα τμήματα στα οποία περίσσεψαν θέσεις.

Υπολογίζεται πως οι αλλαγές αυτές, θα επιφέρουν μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Συρίγος: Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών

Στ0 μεταξύ, άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, στα οποία συνεχίζεται η τηλεεκπαίδευση.  Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε: “Όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Δεν είναι σωστό εμείς να προτρέξουμε. Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα ιδίως με τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι προτεραιότητα της επιτροπής είναι να δει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και εξετάζει συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι μια διαρκής διαδικασία”. Και πρόσθεσε: “Έχουμε ένα φυσικό φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμόζεις την άμυνά σου ανάλογα με αυτό που βλέπεις”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις