Οι μαθήτριες και οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, επιστρέφουν στις τάξεις τους, ενώ τα μέτρα προστασίας θα είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια που ίσχυαν όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Θα είναι δηλαδή υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διενέργειας τεστ σε δασκάλους, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και γίνεται σε εθελοντική βάση και βάσει των διαθέσιμων τεστ, όπως διευκρινίζεται.

Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, προβλέπει 9 συστάσεις για την λειτουργία των σχολείων, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως αερισμό των αιθουσών για 15 λεπτά πριν την έναρξη μαθημάτων, 15 λεπτά μετά την λήξη τους και άλλο τόσο στη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων. Στη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας. Επίσης, δίνεται οδηγία για την λειτουργία κλιματιστικών και των θυρών πυρασφάλειας. Διευκρινίζεται πως “οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κ.α.)”.

Να σημειωθεί πως οι διδασκαλικές ομοσπονδίες, έχουν καλέσει επανειλημμένα την Πολιτεία να διασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην Παιδεία, φροντίζοντας ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με ασφάλεια. Στην παρούσα φάση, μέλη του προεδρείου της ΔΟΕ, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, για τον τρόπο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση.

“Καμία ανταπόκριση από το υπουργείο”

Μιλώντας στον Alpha, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, ανέφερε: “Δεν θέλουμε να δούμε το φαινόμενο ‘ακορντεόν‘, δεν θέλουμε να ξαναδούμε τα σχολεία κλειστά. Θέλουμε να είναι ανοιχτά με ασφάλεια”. “Θα έπρεπε να έχουν όλοι κάνει ήδη τα τεστ γιατί από εκεί που βρισκόμασταν στον περιορισμό για παράδειγμα 9 άτομα σε ένα τραπέζι θα βρεθούν 25 και 30 άνθρωποι στον ίδιο χώρο μέσα σε λίγα τετραγωνικά”, πρόσθεσε. Τόνισε πως έχουν ζητήσει να γίνονται τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά συστηματικά σε όλους, από την αρχή της χρονιάς, χωρίς ανταπόκριση. “Δυστυχώς η επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας είναι ανύπαρκτη. Έχουμε ζητήσει γραπτώς και προφορικώς άπειρες φορές συνάντηση έχουμε ζητήσει και με τον ΕΟΔΥ, δεν έχουμε καμία ανταπόκριση”, πρόσθεσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Γιώργος Τρούλης, ανέφερε πως υπάρχει το πρόβλημα των τεστ, το πώς θα γίνεται η μεταφορά με τα σχολικά, πώς θα λειτουργήσει το ολοήμερο, πώς θα γίνεται η σίτιση των παιδιών κ.α.  Ο ίδιος είπε πως έχουν ζητήσει επανειλημμένα συνεχόμενα τεστ σε μαθητές και δασκάλους, για να υπάρχει μια ικανοποιητική εικόνα, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.

“Περιμέναμε πως μέχρι τη Δευτέρα, θα έχει υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος, αλλά δεν έχει συμβεί αυτό” είπε και πρόσθεσε πως η πλατφόρμα του υπουργείου δεν κλείνει άμεσα ραντεβού. Ανέφερε πως μαζικά τεστ γίνονται με πρωτοβουλία των δήμων, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι κεντρικά. Για την τηλε-εκπαίδευση είπε πως ένας στους 4 ή στους 5 μαθητές, δεν μπορούσε να ακολουθήσει, γιατί δεν είχε τα μέσα, άρα ένα μεγάλο μέρος των μαθητών έχει χάσει ουσιαστικά την χρονιά του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις