Η δημόσια Υγεία συνεχώς «εξορίζεται» καθώς ο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας δεν βγαίνει στην πράξη. Το πλάνα εμβολιασμού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και αυτό έχει συνέπειες για τις άλλες μονάδες υγείας.

Πολλά Κέντρα Υγείας «παγώνουν» ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επ΄ αόριστο, προκειμένου να συμμετέχουν στο έργο του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Πρόκειται για ένα ακόμα «μπάλωμα» όπως συνέβη και με τις μετακινήσεις γιατρών κατά τη θερινή περίοδο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες νοσοκομείων σε νησιά, αλλά και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας υπήρξαν μετακινήσεις ιατρών στην ενδοχώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση, μετατρέποντας τα ήδη υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας της χώρας, σε εμβολιαστικά κέντρα, δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο. Ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται πλέον σε αποκλειστικό σύστημα για τη νόσο covid-19. Τούτων δοθέντων, η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών, ειδικά πασχόντων με χρόνια νοσήματα, τίθεται σε κίνδυνο και η πορεία της περίθαλψής τους μένει μετέωρη. Τα ραντεβού για εμβολιασμό θα ξεκινήσουν από 20 Ιανουαρίου και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποστολή SMS.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του topodiki.gr του δημοσιογράφου Δημήτρη Σταμούλη, όλοι οι γιατροί ανεξάρτητα ειδικότητας, όλοι οι νοσηλευτές, όλοι οι διοικητικοί και όλες οι ειδικότητες θα δουλεύουν σε δύο βάρδιες 8πμ -2μμ και 2μμ-8μμ αποκλειστικά, στα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα Κέντρα Υγείας ακυρώνουν τα ραντεβού σχεδόν όλων των ειδικοτήτων από 20/1/2021.

Στα δε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας προκύπτει νέο θέμα: Το πρόγραμμα εφημεριών. Ως παράδειγμα αναφέρει την Ηλιούπολη όπου όλα σχεδόν τα ραντεβού ακόμα και του ψυχιάτρου, ακυρώθηκαν.

Εκλείπει η ενημέρωση νοσοκομειακών γιατρών

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες τις οποίες δημοσιοποίησε ο Π. Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ), μέσω twitter, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» πληροφορήθηκαν πως τις προσεχείς μέρες στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο υπερηλίκων που θα τους εμβολιάζουν οι παιδίατροι του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης  οι γιατροί έμαθαν από πολίτες που τους κλείστηκε ραντεβού, πως στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο υπερηλίκων. Μέχρι τότε καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους είχε ενημερώσει

Πληθαίνουν δε οι καταγγελίες γιατρών νοσοκομείων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ότι κλείνονται ραντεβού ηλικιωμένων για εμβολιασμούς σε νοσοκομεία όπου ακόμα οι εργαζόμενοι υγειονομικοί δεν έχουν καμία ενημέρωση και δεν έχει γίνει καμία σχετική προετοιμασία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις