Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Αττική αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στο κέντρο της Αθήνας τα γνωστά ενεργά κρούσματα ξεπερνούσαν στα μέσα της εβδομάδας τα 800 από περίπου 2.500 στο σύνολο του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ την τελευταία εβδομάδα κατεγράφη αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών σε ποσοστό άνω του 7%, ρυθμός που εάν συνεχιστεί θα σημάνει γενικό συναγερμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αυξημένη «κινητικότητα» μετά τα Χριστούγεννα από κρούσματα κορονοϊού, ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη. Η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID είναι λίγο κάτω από το 60% και στόχος είναι να φτάσει τουλάχιστον στο ποσοστό ασφαλείας του 50%.

«Η εικόνα που έχουμε απαιτεί επαγρύπνηση», σημειώνει στο ίδιο δημοσίευμα ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας και συνεχίζει, «μας ανησυχεί ο κεντρικός τομέας Αθηνών. Υπάρχουν τουλάχιστον 800 γνωστά ενεργά κρούσματα και ο τοπικός ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt “φλερτάρει” με το 1. Επιδημιολογικά η Αθήνα είναι στο πορτοκαλί και πολύ κοντά στο να πάει στο κόκκινο». Ανέφερε, δε, πως «τις τελευταίες επτά ημέρες είδαμε μάλιστα μία αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 7%. Εάν αυτή συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν είμαστε ακόμα σε κατάσταση πανικού, αλλά η εικόνα είναι ρευστή».

«Το ιικό φορτίο στην Αττική ακόμα δεν έχει αποκλιμακωθεί στον βαθμό που θα θέλαμε. Είμαστε σε επιφυλακή, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και την ερχόμενη εβδομάδα με σημαντικό αριθμό τεστ ανά περιοχή σε όλο το Λεκανοπέδιο», επισημαίνει και ο καθηγητής παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος ανέφερε πως τα δεδομένα έως σήμερα καταδεικνύουν ότι η κινητικότητα του πληθυσμού τα Χριστούγεννα δεν επέφερε την επιβάρυνση που φοβόντουσαν οι ειδικοί.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές, αν και εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει ροή περιστατικών προς τα νοσοκομεία. «Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει υψηλός», σημειώνει και προσθέτει πως «ο στόχος μας είναι να δούμε την πληρότητα στις μονάδες να μειώνεται οριζόντια στη χώρα τουλάχιστον στο 50%».

Την Πέμπτη, το 56% των 681 κλινών εντατικής COVID που λειτουργούσαν στη χώρα ήταν καλυμμένο. Στην Αττική το ποσοστό πληρότητας ήταν στο 58% και στη Θεσσαλονίκη στο 64%. Σε απλές κλίνες COVID νοσηλεύονταν 1.185 ασθενείς, εκ των οποίων 470 στην Αττική.

Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος ανέφερε πως υπάρχει μια αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ στην επικράτεια και μία σχετική σταθεροποίηση των περιστατικών στην Αθήνα, μετά μία αύξηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σημείωσε ωστόσο «είμαστε σε μεγάλη επιφυλακή για την Αθήνα, καθώς η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή».

«Σταδιακά θα ενσωματώνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κλίνες εντατικής που αναπτύσσονται χάριν της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο αυτό σε λίγες ημέρες θα προστεθούν κλίνες στο ΚΑΤ (30) και στο “Αττικόν” (13)», σημειώνει ο κ. Κωτσιόπουλος.

Την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο «Αττικόν» έγιναν 18 εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού, έναντι περίπου 10 σε προηγούμενες εφημερίες. Τη Δευτέρα στο «Γ. Γεννηματάς» έγινε εισαγωγή 8 περιστατικών, όταν εισάγονταν 2-3. «Σε σχέση με την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα τα περιστατικά που βλέπουμε είναι διπλάσια. Πριν από τις γιορτές μπορεί να είχαμε 10 εισαγωγές ασθενών με COVID. Στην εφημερία της περασμένης Τρίτης ήταν περίπου 20», επισημαίνει ο συντονιστής διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Ο ίδιος σημείωσε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αφού υπάρχουν κενές κλίνες COVID: «Εκείνο που τρομάζει είναι τι θα γίνει σε ένα μείζον περιστατικό, όπως μία συρροή σε γηροκομείο. Φοβόμαστε επίσης την επίδραση των Θεοφανίων και τις εικόνες συνωστισμού του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Υπάρχει μία κινητικότητα που δημιουργεί προβληματισμό. Και το θέμα είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάθουμε αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εάν συμβεί στην Αττική, θα είναι καταστροφικό».

Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο «Αττικόν», και πρόεδρος του Δ.Σ. στο νοσοκομείο «Ελπίς» σημείωσε πως τα σημερινά περιστατικά είναι το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μία ελεγχόμενη αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της Αττικής την οποία και υπολογίζει στο 20%. «Με δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον 5-6 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης για την εμφάνιση συμπτωμάτων και άλλες επτά ημέρες για την επιδείνωσή τους, μπορούμε να πούμε ότι οι εισαγωγές που βλέπουμε τώρα έχουν να κάνουν με μολύνσεις που έγιναν κοντά στην Πρωτοχρονιά», σημειώνει και προσθέτει, «η πανδημία εξελίσσεται, δεν μένει σταθερή. Απλώς ο ρυθμός αλλάζει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις