Ένα νεογέννητο μόλις 9 ημερών μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Ζάκυνθο στην Πάτρα, καθώς βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νεογέννητο κοριτσάκι ανέβασε πυρετό όπου άμεσα αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Στη Ζάκυνθο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είναι θετικό στον κορονοϊό. Ακολούθως έγινε τεστ στους γονείς και στον 10χρονο αδελφό του βρέφους και όλα βγήκαν θετικά. Το τρίτο παιδί της οικογένειας ευτυχώς είναι αρνητικό.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Ζακύνθου έκριναν στη συνέχεια πως το βρέφος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα για προληπτικούς λόγους. Το ακολούθησε η μητέρα του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Σημειώνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της οικογένειας που βρέθηκαν θετικά δεν έχουν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

Ανησυχία για τις τρεις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. Οι τρεις μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται, σημείωσε ο καθηγητής ενώ υποστήριξε . ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα» δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαίτερες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορονοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα τόνισε δε ο καθηγητής. Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 και το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις