Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως δήλωσε βρισκόμαστε κοντά σε ένα νέο lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων».

Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 σημείωσε πως όπως υπολογίζει, βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα. Εκτίμησε ότι είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση». Εξήγησε πως αυτή τη φορά ξεκινάμε από τα 500 με 600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε το δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα. Υπολογίζει έως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό όπως είπε, «λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες».

Αλλάζουν οι αποφάσεις λόγω μετάλλαξης

Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο». Όμως όπως είπε ότι ίσως να είναι πιο τοξική η μετάλλαξη στην κοινότητα, «πιο μολυσματική».

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες είναι αυξημένος, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα μας, καθώς, μετά την Αθήνα και την Κρήτη, έχουν εντοπιστεί «ύποπτα» κρούσματα του στελέχους αυτού και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα να επανεξετάζεται το σχέδιο της περαιτέρω άρσης περιοριστικών μέτρων ενώ δεν αποκλείεται να αρθούν και μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και αφορούν στο λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων.

Η χθεσινή φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «αν χρειάζεται αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε» αποτυπώνει την εγρήγορση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις