Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η κατάσταση στην Αττική η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο», κάνουν τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί και τους οδηγούν σε «δεύτερες σκέψεις».

Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου οι επιστήμονες να συζητήσουν όλα τα τελευταία δεδομένα, όπως μετέδωσε το Mega.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει πίσω τις ανακοινώσεις για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και θα κληθεί να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση, εφόσον οι λοιμωξιολόγοι της χώρας μας εισηγηθούν κάτι τέτοιο.

Σύψας: Εισηγήσεις για κλειστά λύκεια-γυμνάσια και click away

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι «από την Παρασκευή είναι ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Είναι συνεχής η αύξηση και το λεγόμενο RT είναι 0,98 με το όριο συναγερμού να είναι το ένα». Υπογράμμισε, δε, ότι «η Αττική αυτή τη στιγμή φλερτάρει την κόκκινη κατάσταση».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την Πέμπτη, θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για αυτή την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με τον ίδιο να θεωρεί πολύ πιθανό, να αποφασιστεί να μην ανοίξουν τα λύκεια στην Αττική, όπως είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Όπως συμβαίνει άλλωστε, σε όλες τις περιοχές που είναι «κόκκινες». «Ενδεχομένως να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια», είπε.
Εκτός όμως από τα σχολεία, αν η Αττική μπει στο κόκκινο, τότε θα υπάρχουν αλλαγές και στο λιανεμπόριο, με το click away να επανέρχεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Μάλιστα ο καθηγητής Σύψας αποκάλυψε, ότι εκτός από την Αττική, οι επιστήμονες προβληματίζονται για την κατάσταση στη Βοιωτία αλλά και στην Εύβοια. «Δίπλα στην Αττική είναι η Βοιωτία και η Εύβοια, είναι όλη αυτή η περιοχή, μετατρέπεται σε ένα hot spot της επιδημίας», τόνισε. «Όσο κατεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού. Δυστυχώς. Παντού στην Ελλάδα είναι η εκτίμησή μου, ότι υπάρχει η μετάλλαξη του ιού. Ελπίζουμε τα εμβόλια που έρχονται να το πιάνουν… Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αττική εμπνέει μεγίστη ανησυχία… Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες», επεσήμανε ο καθηγητής.

Η κατάσταση στην Αττική

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την κατάσταση στην Αττική, και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί για άρση μέτρων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται ένα στα δυο κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους στοιχεία που δεν τους ικανοποιήσουν, τότε δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ακύρωση της απόφασης για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ωστόσο τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάρει πίσω και άλλα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή και θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στις 18:00.

Γώγος: Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια – Λύκεια

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία. «Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις