Καταιγιστικές εξελίξεις από την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021,  όσον αφορά την Αττική και το επιβαρυμένο επιδημιολογικό της φορτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η εισήγηση της επιτροπής είναι να χαρακτηριστεί «κόκκινη» περιοχή η Αττική, ειδικά το κέντρο της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί εισηγούνται να αναβαθμιστεί το λεκανοπέδιο σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού και να συμπεριληφθεί στις περιοχές στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα lockdown. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 η επιτροπή θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Τι σημαίνει αυτό 

Αν τελικά αποφασιστεί το «κοκκίνισμα» της Αττικής, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

 • Δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια στο λεκανοπέδιο την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, καθώς θα υπάρξει αναβολή τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
 • Κλείνει το λιανεμπόριο, ενώ είναι πιθανό την Παρασκευή να αποφασιστεί επαναφορά του click away, κατ’ εξαίρεση των μέτρων για τις περιοχές υψηλού κινδύνου τα οποία προβλέπουν το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις «κόκκινες» περιοχές τα Λύκεια παραμένουν κλειστά και η διδασκαλία σε αυτά συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης. Ανοιχτό είναι το σενάριο να γίνει ακόμα πιο αυστηρή η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τους κατοίκους της Αττικής να καλούνται να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα – ένα μέτρο που πάλι εφαρμόζεται ήδη στις «κόκκινες» περιοχές.

 Τι ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνήθως ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Τα κρούσματα στην Αττική

Να σημειωθεί ότι από τα 716 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, η Αττική είχε για πολλοστή μέρα την αρνητική πρωτιά με 313 μολύνσεις.

Αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή:

 • Ανατολική Αττική: 39
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 52
 • Δυτική Αττική: 13
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 53
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71
 • Νότιος Τομέας Αθηνών: 28
 • Πειραιάς: 56

Το δεκαήμερο μεταξύ 13- 23 Ιανουαρίου 2021, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Αττική, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 66 μεταλλαγμένα κρούσματα.

Γκίκας: Η Αττική είναι οριακά προς το «κόκκινο»

Την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τον αριθμό των κρουσμάτων σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας. Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως τα 716 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με τους 18 θανάτους, έδωσαν μια ανακούφιση στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας.

«Πραγματικά είχαμε προβληματιστεί για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό, ιδίως στην Αττική» σημείωσε ο κ. Γκίκας, προσθέτοντας ότι θα μπορέσουν τα μέλη της επιτροπής να συζητήσουν πιο άνετα το τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική.

«Είχαμε πάρει την απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια από την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις “κόκκινες” περιοχές» ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης, συμπληρώνοντας πως «η Αττική είναι οριακά προς το “κόκκινο”».

«Επειδή η Αττική είναι το μισό της χώρας, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα» εκτίμησε ο κ. Γκίκας. Τέλος, για το ενδεχόμενο να επιβληθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:οο το απόγευμα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, απάντησε πως αυτό εφαρμόζεται ήδη στις «κόκκινες» περιοχές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις