Κρίσιμη η συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2021 η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία, όπου θα εξεταστεί η εισήγηση των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση να αποφασισθούν νέα, ακόμη πιο αυστηρά, μέτρα στην Αττική, η οποία μπαίνει έτσι στις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη διασποράς κρουσμάτων.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Η εκτίμηση είναι πως οι επιδημιολόγοι θα ζητήσουν στην ευρεία σύσκεψη της Παρασκευής με τους λοιμωξιολόγους να μην ανοίξουν τα λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα για μία εβδομάδα, ίσως και τα γυμνάσια. Το άνοιγμα της 1ης Φλεβάρη, δηλαδή, που έχει ήδη προαναγγελθεί να «παγώσει» για όλη την Ελλάδα τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα και στην συνέχεια η κατάσταση να επαναξιολογηθεί. Αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Action 24 τόνισε πως με την Αττική στο «κόκκινο», θα πρέπει πιθανώς να μην ανοίξουν καθόλου τα λύκεια. Επίσης είπε πως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα είναι αυτή την ώρα υπό επεξεργασία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Αν τελικά αποφασιστεί το «κοκκίνισμα» της Αττικής, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

 • Δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια στο λεκανοπέδιο την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, καθώς θα υπάρξει αναβολή τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
 • Κλείνει το λιανεμπόριο, ενώ είναι πιθανό την Παρασκευή να αποφασιστεί επαναφορά του click away, κατ’ εξαίρεση των μέτρων για τις περιοχές υψηλού κινδύνου τα οποία προβλέπουν το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή λοιμωξιολόγων υπάρχει έντονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, κλίνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.

Επίσης, εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν να γίνει «κόκκινη».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, με φόντο τη μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων για τα αυξημένα κρούσματα, το μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά και τον δείκτη μεταδοτικότητας.

 Τι ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνήθως ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Τα κρούσματα στην Αττική

Να σημειωθεί ότι από τα 716 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, η Αττική είχε για πολλοστή μέρα την αρνητική πρωτιά με 313 μολύνσεις.

Αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή:

 • Ανατολική Αττική: 39
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 52
 • Δυτική Αττική: 13
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 53
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71
 • Νότιος Τομέας Αθηνών: 28
 • Πειραιάς: 56

Το δεκαήμερο μεταξύ 13- 23 Ιανουαρίου 2021, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Αττική, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 66 μεταλλαγμένα κρούσματα.

Γκίκας: Η Αττική είναι οριακά προς το «κόκκινο»

Την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τον αριθμό των κρουσμάτων σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας. Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως τα 716 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με τους 18 θανάτους, έδωσαν μια ανακούφιση στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας.

«Πραγματικά είχαμε προβληματιστεί για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό, ιδίως στην Αττική» σημείωσε ο κ. Γκίκας, προσθέτοντας ότι θα μπορέσουν τα μέλη της επιτροπής να συζητήσουν πιο άνετα το τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική.

«Είχαμε πάρει την απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια από την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις “κόκκινες” περιοχές» ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης, συμπληρώνοντας πως «η Αττική είναι οριακά προς το “κόκκινο”».

«Επειδή η Αττική είναι το μισό της χώρας, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα» εκτίμησε ο κ. Γκίκας. Τέλος, για το ενδεχόμενο να επιβληθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:οο το απόγευμα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, απάντησε πως αυτό εφαρμόζεται ήδη στις «κόκκινες» περιοχές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις