Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές πειθαρχικά», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Εκεί ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας μπογιές. Η ένταση κράτησε λίγα λεπτά και στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν. Έγινε χρήση κρότου λάμψης και χημικών. Λόγω της κινητοποίησης, διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της Αστυνομίας από τις 11:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ συμμετεχόντων στο φοιτητικό συλλαλητήριο και της Αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το ΑΠΘ.

Στο ύψος της Ροτόντας δημιουργήθηκε ένταση με αστυνομικές δυνάμεις που τους ακολουθούσαν, καθώς δεν τους άφησαν να εισέλθουν στον χώρο του πανεπιστημίου.

Μερίδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων.

«Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως»

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια και σε σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το ΔΣ της ΔΟΕ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την απόσυρση όλου του αντιεκπαιδευτικού πακέτου μέτρων (αξιολόγηση, ωράριο νηπιαγωγών) της κυβέρνησης που, όπως υπογραμμίζει η ΔΟΕ, συνεχίζει το χτύπημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

«Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΟΕ.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» καταγγέλλουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις