Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγούνται αύξηση της λίστας με τις κόκκινες περιοχές, κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου, αλλά και λήψη έκτακτων μέτρων για το Σαββατοκύριακο με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, ενώ αρκετοί από τους ειδικούς προβλέπουν εφιαλτικά σενάρια, με βάση τα δεδομένα που έχον στα χέρια τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο «τραπέζι» των ειδικών βρίσκονται τα εξής μέτρα:

  • Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπου το «απαγορευτικό» είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα.
  • Η τροποποίηση ωραρίου καταστημάτων, ώστε να κλείνουν νωρίτερα.
  • Η λειτουργία του λιανεμπορίου αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.
  • Ο περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ «κόκκινων» Δήμων, κάτι που δεν αναμένεται να εξεταστεί, όμως, για το λεκανοπέδιο.
  • Η επέκταση του μέτρου για την τηλεργασία.

Να σημειωθεί ότι έχουν ακουστεί και πιο δραστικές προτάσεις για επιβολή αυστηρού ολικού lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες, ώστε να ελεγχθεί καλύτερα η πανδημία, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ στα ύψη παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στη λήψη ειδικών έκτακτων μέτρων για το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον στην Αττική, καθώς θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της χαλάρωσης των μέτρων, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πολύμηνη καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το Σαββατοκύριακο στην Αττική, και όχι από τις 9 το βράδυ, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός.

Μένει να φανεί εάν αντίστοιχο μέτρο θα αποφασιστεί, επίσης, για τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, οι οποίες εντάσσονται στις «κόκκινες» περιοχές.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Mega, με φόντο τις πληροφορίες για τη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων στην Αττική και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα κλείσουν τα σχολεία, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των σχολείων με εξαίρεση τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και πρόσθεσε: «Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων. Παρακολουθούμε βήμα-βήμα και πορευόμαστε στη βάση των εισηγήσεων».

Η ίδια επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για το θέμα των σχολείων» και τόνισε ότι «δεν έχουμε λάβει εισήγηση από ειδικούς». Η κυρία Κεραμέως  απηύθυνε πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν αίτηση για τη διενέργεια τεστ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν όλα τα σχολεία – Κίνδυνος να γίνουμε Πορτογαλία

Για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Πορτογαλία, όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σημείωσε ότι πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κράτει μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας, έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις