Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 γνωστοποίησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια των επιπρόσθετων μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Τα ακόλουθα μέτρα προστασίας έχουν ως εξής: Τα Επιτελεία κάθε κλιμακίου Διοίκησης και ύστερα από απόφαση των Αρχηγών ΓΕ θα λειτουργούν με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό και όχι κάτω από το 50% της υπηρετούσας δύναμης, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με πάσης φύσης άδεια.

Επιπλέον τονίζεται η μέριμνα των Διοικητών & Διευθυντών για απαρέγκλιτη τήρηση των απώτατων χρονικών ορίων εξάντλησης των δικαιούμενων αδειών, όπως ορίζουν οι διατάξεις.

Η λειτουργία  θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα λειτουργεί με το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό και σε ποσοστό όχι μικρότερο του 30%  των ακόλουθων υπηρεσιών ΝΠΔΔ: ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ, το Πολεμικό Μουσείο και Παραρτήματά του, η ΛΑΕΔ , ΑΟΟΑ, ΑΠΟΕΑ, ΤΑΑΘΠ, ΟΣΜΑΕΣ, ΕΘΑ, ΤΠΝ καθώς και  ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ ,ΤΕΘΑ, ΤΑΑ, ΤΑΜΠΥ, ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ, ΕΛΟΑΑ.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές υπηρεσίες στις οποίες απαιτείται επαφή με το κοινό, όπου είναι εφικτό η εξυπηρέτησή του θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Για τα μέσα μεταφοράς του προσωπικού, θα  επιτρέπεται η μετακίνηση των επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% ανά όχημα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η παράθεση των γευμάτων για όλο το προσωπικό από τις Στρατιωτικές Λέσχες θα γίνεται μόνο για κατανάλωση σε συσκευασία (take away). Oι χώροι άθλησης και τα γυμναστήρια θα λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Οι Αντιπροσωπείες και η συμμετοχή σε σχολεία από και προς εξωτερικό, οι άδειες εξωτερικού (πλην εξαιρέσεων) και η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς ασκήσεις, αναστέλλονται.

Οι ορκωμοσίες στρατευμένων θα γίνονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και θα χωρίζεται σε δύο ημέρες, με ισομερή διαχωρισμό νεοσυλλέκτων οπλιτών και χωρίς την παρουσία κοινού.
Η άδεια ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων θα χορηγηθεί τον τελευταίο μήνα της θητείας τους.
Οι τελετές πάσης φύσεως (παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων, ορκωμοσίες, παράδοση αναμνηστικών, κ.τ.λ.) θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – άγημα και χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις. Συναντήσεις και συσκέψεις θα γίνονται με αποστάσεις του 1.5 μέτρου και ο αριθμός των επιτρεπόμενων ατόμων δεν πρέπει να ξεπερνά τα επτά.

Επιπλέον, οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις αναστέλλονται όπως και η πάσης φύσεως συγκεντρώσεις (προσωπικού, κοινές δραστηριότητες). Σε κάθε άλλη περίπτωση που απαιτείται η συμμετοχή του προσωπικού θα δίνονται σχετικές οδηγίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις