Μετατέθηκε η ώρα ενημέρωσης από τον Νίκο Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες –  φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλήξουν εύκολα σε μια κοινή απόφαση για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν αφού η επιτροπή καταλήξει σε απόφαση και προχωρήσει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση.

«Επειδή η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η ενημέρωση θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση», αναφέρουν πηγές της επιτροπής. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, δεν μπορούσε να υπάρξει ανακοίνωση στις έξι το απόγευμα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν νέους πιο σκληρούς περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες καλπάζουν και χειροτερεύει η επιδημιολογική εικόνα. Μεταξύ άλλων, από το Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν κλειστά καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας και νέα μέτρα.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται να εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:

  • Κλειστά όλα τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα
  • Click away στα καταστήματα από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα
  • Ανοιχτά τα Γυμνάσια. Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια

Σημειώνεται, ότι η απόφαση των ειδικών στηρίζεται στο γεγονός, πως η αύξηση το τελευταίο διάστημα στην Αττική είναι εκθετική, ενώ στη κοινότητα κυκλοφορούν οι νέες και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι η συνεδρίαση διήρκησε πάνω από 8 ώρες, καθώς τα μέτρα είναι ιδιαίτερα σκληρά και ορισμένοι είχαν ενστάσεις. Παρόλα αυτά, η κρισιμότητα της κατάστασης, έκρινε αναγκαία στην συγκεκριμένη απόφαση.

Οι πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για το Σαββατοκύριακο, καθώς και το σκληρό lockdown σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα η επιτροπή εξετάζει και επιπλέον στοχευμένα μέτρα για την Αττική, καθώς ένα ολικό lockdown, λόγω και των χαρακτηριστικών του λεκανοπεδίου, δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη αναμένεται και εκεί να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα καθώς η πόλη είναι στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» στο χάρτη ηγειονομικής ασφάλειας.

Ειδικότερα για την Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μεγάλες διχογνωμίες αναφορικά με το εάν πρέπει να παρθούν τα πιο αυστηρά μέτρα και είναι άγνωστοι ποια τάση θα υπερισχύσει. Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 φαίνεται να «κλειδώνει» στο Λεκανοπέδιο για το Σαββατοκύριακο. Το μέτρο, εφόσον ληφθεί, θα ισχύει κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο θα κλείσουν στις 5 για να προλάβουν οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο φαίνεται ότι η διχογνωμία είναι τέτοια, που δεν αποκλείεται να μην υπάρξει σήμερα απόφαση, τουλάχιστον για Αττική και Θεσσαλονίκη.

Εισήγηση για καθολικό lockdown σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο

Εν τω μεταξύ, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αποτέλεσμα αυτή να εισηγηθεί καθολικό lockdown στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή την Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί για τις τρεις περιφέρειες είναι ολικό κλείσιμο καταστημάτων και σχολείων (όλων των βαθμίδων) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 μέχρι τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως η Πάτρα είχε μπει ήδη στο κόκκινο, καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να ισχύσει στην πόλη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και η λειτουργία καταστημάτων με click away, click in shop.

Να σημειωθεί πως συρροή κρουσμάτων υπήρξε και στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας το προηγούμενο διάστημα καθώς είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό της ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρίου. Επίσης στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είχαν βρεθεί με κορονοϊό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες 32 άτομα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις