Εκατοντάδες είναι οι αναβολές τακτικών χειρουργείων εξαιτίας του νέου lockdown στην Αττική. Μάλιστα, ενώ μέχρι σήμερα οι πολίτες μεταχρονολογούσαν τις ιατρικές τους ανάγκες προκειμένου να μη βρεθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, πλέον με βάση τα νέα μέτρα επισήμως τα τακτικά χειρουργεία θα πρέπει να περιορισθούν κατά 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν με έντονο τρόπο, καθώς σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι καταστροφικό για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προ της πανδημίας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα. Την επόμενη δραματική χρονιά, το ίδιο διάστημα, δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της τάξης του 32%. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2019 προ της πανδημίας, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, στα 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς (εξαιρούνται τα ψυχιατρικά και τα ογκολογικά νοσοκομεία), η μείωση των τακτικών χειρουργικών ήταν της τάξης του 30%.

Στο πρώτο lockdown

Στο πρώτο κύμα του κορονοϊού υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), υπό κανονικές συνθήκες και προ κορονοϊού, στα 24 Νοσοκομεία της Αθήνας πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 400-500 επεμβάσεις ημερησίως. Όταν όμως μπήκε στη ζωή μας ο κορονοϊός, οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 250 σε όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

ΟΕΝΓΕ προς υπουργείο Υγείας: Ανακαλέστε άμεσα το μέτρο

Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πλευρά τους με συνεχή αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας ζητούν να επανέλθουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η μείωση κατά 80% των τακτικών επεμβάσεων λόγω του νέου lockdown «είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις». Ο κλάδος απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτό «το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις