Να παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης η Θεσσαλονίκη, δίχως να μπει σε «lockdown», εισηγείται προς την κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες –  η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει αυτήν την ώρα, εν όψει των απογευματινών ανακοινώσεων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Οι ειδικοί εισηγούνται επίσης την εφαρμογή σκληρού lockdown σε όλη την Αχαΐα και την Εύβοια, ενώ εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Χαλκιδική και Ρέθυμνο.

Τα τελευταία 24ωρα η Αχαΐα καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε 94 νέα κρούσματα. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αχαΐα ανησυχεί τους ειδικούς διότι μπορεί να επηρεάσει και τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Αττικής.

Το Ρέθυμνο ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή έχει ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιβληθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα λόγω αυξημένων κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Κρήτη έχει καταγράψει αρκετά κρούσματα και των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά. Επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, η οποία την Πέμπτη κατέγραψε 35 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Χαλκίδα έχει μπει ήδη στο σκληρότερο lockdown.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξειδικεύσει το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν εφόσον ανακοινωθεί το lockdown είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
  • Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.
  • Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Ανοιχτά παραμένουν καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις