Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με τις σοβαρές καταγγελίες για 24 εμβολιασμούς εκτός σειράς στη Θεσσαλονίκη – την πόλη που πλήρωσε βαρύ τίμημα στην πανδημία – στα ιδρύματα «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παντελεήμων». Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εμβολιάστηκαν «γαλάζια» στελέχη, παίρνοντας τη θέση ηλικιωμένων και παιδιών με αναπηρία.

Με απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρας Ακριτίδου και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι Δήμητρα Ακριτίδου και Δρόσος Τσαβλής νωρίτερα είχαν καρατομηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την απομάκρυνση και της Βίκυς Νάκου, Προέδρου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων την Εισαγγελία έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αντίστοιχη καταγγελία στην Κέρκυρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε στις 2 Φεβρουαρίου 2021 την άμεση αντικατάσταση του επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, Αλέξανδρου Γαρδικιώτη. Παράλληλε είχε δώσει εντολή στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατάξει ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η μη ορθή τήρηση των κριτηρίων προτεραιοποίησης της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόνισε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Η διαφάνεια αποτελεί το βασικό πυλώνα του όλου εγχειρήματος και σε αυτό δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση και καμία έκπτωση», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας, η οποία έχει κάνει πολλούς ελέγχους. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο, ειδικά συστήματα τέτοιας έκτασης. «Η διενέργεια εμβολιασμών δεν είναι ένα παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, είναι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και το κυριότερο, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της κοινωνίας», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Οι καταγγελίες

Όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, στις αρχές Φεβρουαρίου το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους γονείς των παιδιών με αναπηρία που φιλοξενούνται του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» ότι ακυρώνεται η πρώτη δόση εμβολιασμών που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου 2021. Αντίστοιχη περίπτωση συνέβη και στο Παράρτημα «ο Άγιος Παντελεήμονας» (πρώην θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων). Την ίδια μέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, τα 24 άτομα που εμβολιάστηκαν ήταν στην πλειονότητά τους περίπου 40 ετών, και όπως λέει η αντιπολίτευση, εμβολιάστηκαν επιφανή γαλάζια στελέχη αλλά και μέλη των οικογενειών τους.  «Τα εμβόλια έμειναν αδιάθετα και σε μία ώρα έληγε ο χρόνος που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Ο ΕΟΔΥ έχει το πρόσταγμα […] Όταν ο ΕΟΔΥ έκανε την κίνηση να ζητήσει μέσα σε μιάμιση ώρα να βρεθούν άνθρωποι ώστε να μην πεταχτούν τα εμβόλια, εγώ έφυγα από το κέντρο», δήλωσε στο Mega, η Βίκυ Νάκου, Πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, σε δήλωσή της ανέφερε πως «οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες» και κάλεσε «την αρμόδια υφυπουργό να αποπέμψει την κυρία Νάκου και την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έστω και καθυστερημένα ώστε να προστατευθούν παιδιά, ωφελούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές. Είναι ντροπή να επιχειρούν μικροπολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση στις πλάτες ευάλωτων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πλιάτσικο των άριστων» με τα εμβόλια

«Πλιάτσικο των αρίστων της ΝΔ» σε σχέση με τους εμβολιασμούς καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει ότι «έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο».

Αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση: «Συνεχίζουν πιστά το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του. Μετά τον γαλάζιο περιφερειάρχη Δωδεκανήσου ο οποίος έκλεψε τη σειρά κάποιου συμπολίτη μας έφτασαν στο σημείο να εμβολιάσουν παράτυπα 24 “γαλάζια” στελέχη στη Θεσσαλονίκη με εμβόλια που προορίζονταν για μικρά παιδιά με αναπηρία. Η χυδαιότητα τους έχει ξεπεράσει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία».

Για «γαλάζια Πάρτη-δα εμβολίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκη», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη. Όπως αναφέρει, «οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, που εμβολιάστηκαν “τρώγοντας” τη σειρά ηλικιωμένων και παιδιών με αναπηρία, παραιτήθηκαν. Μάλιστα, προ ολίγου, τέθηκαν και εκτός κόμματος ΝΔ. Η γαλάζια υπεύθυνη του Κέντρου Πρόνοιας γιατί παραμένει στη θέση της ;

»Για την ιστορία: Η κ. Νάκου ορίστηκε το 2016 αναπληρώτρια γραμματέας Σχέσεων, Κόμματος και Κοινωνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια εποχή μπήκε στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνει η κυρία Αυγέρη.

«Ζητάμε απόδοση ευθυνών»

«Άμεση, αναλυτική ενημέρωση, έρευνα, διελεύκανση και απόδοση ευθυνών», ζητά, μεταξύ άλλων, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης. «Είναι αναγκαίο, επιτακτικό και επείγον να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών για όσα συνέβησαν, καταγγέλλονται και ερευνώνται από τη εισαγγελία για τα παραπάνω γεγονότα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται πρόεδρος κοινωφελούς οργανισμού (σ.σ. συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ – εργαζόμενη του δήμου σε αναστολή), αντιδήμαρχος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, άπαντες στελέχη της ΝΔ. Είναι ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για πολιτικά στελέχη.

Η κομματική ένταξη όσων εμπλέκονται, σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνει ανάλογα φαινόμενα με άλλες δημοτικές διοικήσεις ή κυβερνήσεις. Απλά επιβεβαιώνει τη «συνέχεια» πολιτικής και κράτους», επισημαίνει η δημοτική παράταξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις