Διευκρινίσεις για την μετάβαση σε ΚΤΕΟ, καθώς και για την τέλεση γάμων, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Δείτε τις σχετικές αναφορές στο 2.28″ στο βίντεο που ακολουθεί:

Όσον αφορά την τέλεση γάμων, αυτή θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμου προέκυψε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο, χώρες προσπαθούν να αντισταθούν στο 4ο κύμα, «εμείς παλεύουμε για να αποκρούσουμε το 3ο κύμα. Κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας. Και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας», ενώ προσέθεσε ότι οι μεταλλάξεις επιταχύνουν την μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη.

«Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις»

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει για τον περιορισμό των μετακινήσεων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά, από παρέα σε παρέα, από οικογένεια σε οικογένεια.

«Πέρσι τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Και τότε, για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι καταφέραμε και κάναμε τη διαφορά. Έτσι πρέπει να παραμείνουμε και τώρα, που πλησιάζουμε πια στο τέλος της περιπέτειας αυτής. Γιατί πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια που με τόση προσμονή περιμέναμε. Και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητα, έχει ξεκινήσει. Με την επιχείρηση «Ελευθερία» κάνουμε κάθε μέρα και ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας και την άρση των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει. Προς εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στις συνήθειες μας, στις καθημερινές -μικρότερες και μεγαλύτερες- απολαύσεις που έχουμε στερηθεί -και θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς φόβο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες εφόσον βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Εφόσον μπορέσουμε να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα θα μπορέσουμε να βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί μας δείκτες. Αν καταφέρουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες, αν μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε μετακίνηση είναι περιττή, αν στην τόση κούραση που υπάρχει μπορέσουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περιττό απλά για άλλη μια φορά να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού νομίζω ότι θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες οπότε ούτως ή άλλως προτεραιότητα είναι με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών να υπάρχουν μια σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες θα ανοίξουν».

Οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους

Ερωτηθείς γιατί οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις δεν αφορούσαν σε μέτρα ελέγχου της διασποράς στους χώρους εργασίας εφόσον οι χώροι εργασίας και οι συνάξεις στα σπίτια αποτελούν αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ενδελεχείς έλεγχοι σε όλη τη χώρα σε πάρα πολλές επιχειρήσεις ενώ προσέθεσε ότι το ζήτημα θα εντατικοποιηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα γιατί χρειαζόταν ένας χρόνος συμμόρφωσης.

«Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα και προκύπτει και από τις ιχνηλατήσεις ότι σε συντριπτικό ποσοστό αυτές οι 2 περιπτώσεις ήταν που συνέβαλαν στην διασπορά του ιού. Βήμα- βήμα πάμε και παρατηρούμε τα δεδομένα και ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν, υπάρχουν εργαλεία που η κυβέρνηση πάντα σε συνεννόηση και με εισήγηση των επιδημιολόγων μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε στην κατεύθυνση του να αυστηροποιήσει τα υπάρχοντα μέτρα είτε να μπορέσει να κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα περιοριστικά αυτά μέτρα. Είναι μια δύσκολη πορεία , ένας μαραθώνιος και προσπαθούμε βήμα- βήμα με βάση τα πραγματικά δεδομένα να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις