«Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός» στην Ελασσόνα τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, κρίνοντας, παράλληλα, πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ίσως και μήνες.

Αναφερόμενος στον μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, τόνισε πως ξάφνιασε τους σεισμολόγους και είχε σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον αρχικό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή εξέλιξη» σημείωσε, εξήγησε, όμως, πως «δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει ξανασυμβεί να έχουμε δύο σεισμούς (σ.σ. του ίδιου μεγέθους)».

Σημείωσε πως ο δεύτερος μεγάλος σεισμός προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον αρχικό, και διαβεβαίωσε πως είναι «μικρή η πιθανότητα» να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα λόγω των 5,9 Ρίχτερ.

Όπως έκρινε, το ζητούμενο πλέον είναι να πάμε σε καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους.

Τέλος, είπε πως οι κάτοικοι των σπιτιών που δεν έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά. «Θα αισθάνονται τους μετασεισμούς, αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε».

Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 520 από τα 841 σπίτια

Σημειώνεται πως την Παρασκευή έγινε γνωστό πως 520 από τα συνολικά 841 σπίτια στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου είναι πλέον μη κατοικήσιμα.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου έδειξαν, σε σύνολο 941 κτιρίων όπου έγιναν αυτοψίες:

  •     841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες
  •     22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επίσης, έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις