Ο κορονοϊός συνεχίζει να κάνει την «δυναμική» εμφάνιση του παρά τα παρατεταμένα lockdown. Μάλιστα είναι περισσότερο μεταδοτικός λόγω μεταλλάξεων, αυξάνοντας κατακόρυφα την ανησυχία, για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, που ήδη ασφυκτιά, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική να είναι σχεδόν γεμάτες.

Η χθεσινή εφημερία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έγιναν 276 εισαγωγές ασθενών, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid 19 στη χώρα μας, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εβδομάδα που ξεκινά από τη Δευτέρα, αναμένεται να δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό στο ΕΣΥ.

Σαν να μην έφτανε, ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων και οι πάνω από 450 διασωληνωμένοι, επιστήμονες προειδοποιούν για ακόμα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες μέρες, μη αποκλείοντας να δούμε ακόμη και 3.000 κρούσματα την ημέρα και τρομακτική αύξηση των διασωληνωμένων -έως και 620 μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια νέα παράταση του lockdown με τους αρμόδιους να κοιτούν πλέον προς μία νέα ημερομηνία, αυτή της 22 Μαρτίου.

Κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ χαρακτηρίζουν κρίσιμο μήνα τον Μάρτιο. Υπογραμμίζουν δε ότι «ή θα τιθασεύσουμε τα κρούσματα και θα ανοίξουμε την οικονομία ή θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από τον Απρίλιο και μετά στη δυνατότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας».

Η σταδιακή άρση των μέτρων, πάντως, θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Προβλέψεις για 3.000 κρούσματα την μέρα

Η επικράτηση των μεταλλάξεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Μάλιστα στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη, ενώ συναγερμός σήμανε στους ειδικούς μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων.

Την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων μπορεί να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης, μίλησε για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα και δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Όπως δε αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τζανάκης στο μοντέλο που έχει επεξεργαστεί ενσωματώθηκαν οι εξής παραδοχές:

α) να έχει επικρατήσει το Βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο 10ήμερο,

β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21/3,

γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς,

δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή,

ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους να είναι τουλάχιστον 50.000.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2.450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3.000 ανά ημέρα.

Πότε θα φτάσουμε το μέγιστο των διασωληνωμένων

Σύμφωνα πάντως με τον τον καθηγητή νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

«Κανένα άνοιγμα πριν τις 22 Μαρτίου»

Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη. «Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «Mega.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.

«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις