Υπάρχει έξαρση του νέου κορονοϊού σε χαμηλότερες ηλικίες, σημείωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, σχολιάζοντας την τραγωδία με το θάνατο του 37 ημερών βρέφους από τον ιό. Πρόσθεσε πως ο ίδιος γνωρίζει περί τις 10 περιπτώσεις παιδιών, τα οποία είναι νεογέννητα – έως ενός μηνός – με Covid-19.

Επιπλέον, γυναίκα που γεννά σε τρεις ημέρες τον ενημέρωσε ότι κόλλησε κορονοϊό και τελικά θα γεννήσει σε νοσοκομείο Covid-19, αντί για το μαιευτήριο που είχε επιλέξει.

«Αυτό το παιδί θα γεννηθεί με Covid. Αν δεν περάσει καθέτως, όπως λέμε, όταν θα το πάρει αγκαλιά η μητέρα του για να το θηλάσει θα μολυνθεί», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Ανδρέου και επισήμανε πως σύμφωνα με το αμερικανικό CDC στα 10.000 νεαρά άτομα τα τέσσερα καταλήγουν.

Πέντε φάσεις της νόσου

Ο παιδίατρος συμβούλευσε ότι πρέπει έγκαιρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων να ζητούν οι ασθενείς βοήθεια εξηγώντας τις πέντε φάσεις της νόσου.

Η πρώτη είναι η ασυμπτωματική, η δεύτερη η ήπια, με κάποιες μυαλγίες και πυρετό, στην τρίτη ξεκινά η προσβολή οργάνων, δηλαδή πνευμονία, η τέταρτη είναι σοβαρή απαιτεί αναπνευστική βοήθεια και η κρίσιμη, το στάδιο όπου ο ασθενείς ουσιαστικά μπορεί να καταλήξει.

Συμβούλευσε τους ασθενείς να μην καθυστερούν να μεταβαίνουν στις δομές υγείας το έκτο 24ωρο συμπτωμάτων γιατί ο κόσμος λέει «θα μου περάσει» και η νοσηλεία του ξεκινά την όγδοη ή την δέκατη ημέρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις