Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το ζήτημα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις κύριες παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη από τους ειδικούς για το ζήτημα της χαλάρωσης των περιορισμών, είναι:

  • η πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας,
  • η κόπωση του πληθυσμού,
  • τα self-test, 
  • η πορεία του εμβολιασμού κατά της Covid.

Πάντως, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι περιοχές της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης όπου το υψηλό ιικό φορτίο δεν επέτρεψε την περασμένη Δευτέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου πυροδοτώντας δυσαρέσκεια κι έντονες αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο.

Στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείεται να τεθεί και η επέκταση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές, μετά τη δοκιμή που έγινε το Σαββατοκύριακο. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Star άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι «είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης καταγραφόταν οριακά αυξητική, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο, ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές τιμές, αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για τα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως τις ΜΕΘ COVID, καθώς καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, αλλά και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, χθες καταγράφηκαν 3.228 νέα κρούσματα στη χώρα μας και 73 νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε στους 776, δηλαδή κατά 27 συγκριτικά με προχθές, ανεβάζοντας περαιτέρω την πίεση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 595 (μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς). Αντίστοιχα, χθες εκδόθηκαν 482 εξιτήρια ασθενών με COVID-19 λόγω ίασης. H πληρότητα σε κλίνες εντατικής COVID στο σύνολο της χώρας ήταν χθες στο 84% και στις απλές κλίνες στο 57,5%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις