Στις έξι το απόγευμα αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από Δευτέρα σε ό,τι αφορά τη χρήση sms και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στην ενημέρωση που θα γίνει αντί της Παρασκευής από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Θε συμμετέχουν επίσης η κ. Β. Παπαευαγγέλου και ο κ. Γ. Μαγιορκίνης.

Πάντως, από τη Δευτέρα, με αφορμή και το άνοιγμα της εστίασης, ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η εστίαση θα λειτουργήσει χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται η αποστολή SMS για την εστίαση», ενώ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ανέφερε ότι «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ στο άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη εβδομάδα, είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του SMS μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.

«Όλο το σύστημα των SMS είναι υπό αναμόρφωση, να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις», σημείωσε σχετικά και είπε πως «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις» ξεκαθαρίζοντας ότι, «τη Δευτέρα θα είναι ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουν».

Το ίδιο είπε και για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το λιανεμπόριο χωρίς την αποστολή SMS, ότι δηλαδή «το θέμα είναι υπό αναμόρφωση», ζητώντας υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου.

• Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

• Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

• Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

• Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.

• Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.

• Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

• Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.

• Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.

• Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις