Στην κανονική τους λειτουργία επανέρχονται σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Η αρχή θα γίνει με τον αποχαρακτηρισμό των νοσοκομείων «Θριάσιο» και «Σισμανόγλειο» ως αποκλειστικά COVID και την αποδέσμευση κλινών που είχαν διατεθεί για τους ασθενείς με κορονοϊό σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στις εισαγωγές στις απλές κλίνες νοσηλείας όσο και στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ μάς δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, από την προσεχή Παρασκευή 21 Μαΐου το «Θριάσιο» παύει να είναι νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID περιστατικά και επανέρχεται στην κανονική λειτουργία του. Την Κυριακή 23 Μαΐου το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» θα εφημερεύσει για τελευταία φορά, ενώ το «Σισμανόγλειο» επιστρέφει στις εφημερίες και σταδιακά θα δέχεται και ασθενείς non COVID. «Και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, “Γεννηματάς” και “Αττικόν” θα δοθούν κλίνες που είχαν δεσμευθεί για τον κορωνοϊό σε περιστατικά που δεν είναι COVID», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το σχέδιο επιστροφής του ΕΣΥ στην κανονική λειτουργία του θα εξελίσσεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσιάζοντας τα νεότερα δεδομένα, ανέφεραν ότι υπάρχει πτωτική πορεία του επιδημικού φορτίου, με μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) που υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στο 0,83, των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID και σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων.

Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.188 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.077 εντοπίστηκαν στην Αττική, 215 στη Θεσσαλονίκη και 132 στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ δηλώθηκαν 56 θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 677 ασθενείς, ενώ χθες εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία 381 ασθενείς. Η διατήρηση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε υψηλά επίπεδα αποδίδεται από τους ειδικούς στον μεγάλο αριθμό των τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες αλλά και στα self tests και, όπως ανέφερε ενδεικτικά η κ. Παπαευαγγέλου, την προηγούμενη εβδομάδα το 26,6% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν διαγνώστηκε μέσω των self tests.

Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας με επιδημικές εξάρσεις, οι περισσότερες αποτέλεσμα κοινωνικών συναθροίσεων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ο δε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους και στους επισκέπτες σε 10 περιοχές και συγκεκριμένα σε:

  1. Κέρκυρα,
  2. Ορεστιάδα,
  3. Σκιάθο,
  4. Ικαρία,
  5. Πάτμο,
  6. Νάξο,
  7. Κάρπαθο,
  8. Αγρίνιο,
  9. Μεσολόγγι,
  10. Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις