Με θετικό πρόσημο κλείνει η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Η ύφεση που διακρίνεται από τη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών κάνει τους ειδικούς να ελπίζουν σε μια καλύτερη συνέχεια, τονίζοντας όμως ότι όλα παραμένουν εύθραυστα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, συνεχή εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Με το πρόγραμμα του εμβολιασμού να βρίσκεται εν εξελίξει, σταδιακά έχουν αρχίσει να φαίνονται τα αναμενόμενα οφέλη του, μειώνοντας τον αριθμό τόσο των νέων διαγνώσεων όσο και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της επικράτειας. Παρόλα αυτά, απέχουμε πολύ από το επιθυμητό τείχος ανοσίας, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί.

Το απόγευμα της Παρασκευής 4/6 κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη που εμφανίζεται στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το στέλεχος αυτό είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την αύξηση των διαγνώσεων που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα στοιχεία του Public Health England δείχνουν ότι η μετάλλαξη καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων των εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer. Έτσι, ξεκαθάρισε πως το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι και στη γηραιά Αλβιώνα -όπως και στην Ελλάδα- η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Προειδοποίηση για πέντε περιοχές

Στην σημασία της προόδου του εμβολιασμού για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας παράλληλα τον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη που θα ισχύει στο εξής και μέσω του οποίου θα ενημερώνονται τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι τουρίστες.

Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Χαρδαλιάς «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για πέντε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται. Πρόκειται για τις Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έκανε έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν το ταχύτερο δυνατόν για τον εμβολιασμό τους, ενώ αναφέρθηκε και σε 14 ακόμα ΠΕ που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο εμβολιασμών της υπόλοιπης χώρας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο νέος χάρτης αποτελείται από τέσσερα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) και θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη 13 κρίσιμους δείκτες. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας (χρώμα) κάθε περιοχής, θα εφαρμόζονται και τα ανάλογα μέτρα.

Η αξία των self test – Εντοπίστηκαν πάνω από τα μισά κρούσματα

Την αποκλιμάκωση που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις ΠΕ της χώρας αναδεικνύουν και σήμερα τα 1.112 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, συνέπεια 14.050 PCR, 33.758 rapid και85.148 self test του τελευταίου 24ωρου. Όπως, μάλιστα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη συνέντευξη τύπου, τα μισά από τα 9.500 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα διαγνώσθηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 13.500 ενεργά κρούσματα, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στα 13 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σημαντική αποσυμπίεση που συντελείται το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο διασποράς όσο και σε επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 10% με το σχετικό ποσοστό κάλυψης να ανέρχεται πλέον σε 56%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά 15%, οι ημερήσιες εισαγωγές υποχώρησαν σε λιγότερες από 200, ενώ καταγράφηκαν και 27% λιγότεροι θάνατοι. Υπενθυμίζεται ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται σε 2.200 και από αυτούς οι δύο στους τρεις είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, δηλαδή άτομα που και μόνο λόγω ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το ευοίωνο μήνυμα που οφείλεται στους εμβολιασμούς είναι το γεγονός ότι η διασπορά φαίνεται να μειώνεται στους ενήλικες άνω των 60 ετών, αντίθετα όμως εξακολουθεί στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως υποδεικνύει η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων που ανέρχεται πλέον στα 36 έτη. Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους νέους κάτω των 40 ετών να εμβολιαστούν άμεσα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις