«Αν και τα νέα για την πανδημία είναι καλά, απέχουμε ακόμη αρκετά από το χτίσουμε το τείχος ανοσίας», είπε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Γώγος, για να αποκτήσουμε ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και μάλιστα με τα νέα στελέχη που κυριαρχούν, ενδεχομένως αυτό το 70% να χρειαστεί να είναι ακόμη υψηλότερο.

«Πρέπει να είναι συνεχής η προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε μεταξύ άλλων.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχει εμβολιαστεί έστω και με μια δόση το 43% του πληθυσμού, άρα απέχουμε ακόμη αρκετά από το 70% και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια παγκόσμια πανδημία και σε αυτό το επίπεδο ο εμβολιασμός κινείται αρκετά χαμηλότερα», δήλωσε.

Ο κ. Γώγος είπε επίσης ότι όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι βελτιωμένοι και μάλιστα προβλέπεται ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να προκύψουν νέες εξάρσεις.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, ο κ. Γώγος είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό, καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.

«Αν βγάλουμε τις μάσκες θα αφορά όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί έξω να φοράμε ένα αστεράκι για το ποιος είναι ανεμβολίαστος και ποιος έχει εμβολιαστεί. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης για το αν θα φορέσει μάσκα αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις