Η παραλλαγή Δέλτα έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο Open και εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορονοϊού στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε: «Στη Βρετανία και στην Πορτογαλία είναι το 96% των κρουσμάτων. Μέχρι τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη. Από «πράσινη» ξαφνικά η Πορτογαλία έγινε «κίτρινη» λόγω της ινδικής μετάλλαξης. Κάθε εβδομάδα διπλασιάζονται τα ποσοστά στην Κρήτη. Κανένας εμβολιασμένος δεν έχει προσβληθεί από την ινδική μετάλλαξη. Στην Κρήτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το βρετανικό στέλεχος. Η Κρήτη επιδημιολογικά παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα δούμε μεγάλα ποσοστά προσβολών σε παιδιά και εφήβους. «Το στέλεχος αυτό στέλνει ανθρώπους στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα, η νόσος στα παιδιά δεν είναι κάτι απλό. Από 15 ετών πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός», τόνισε.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις