Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, όσον αφορά τη διασπορά στους νέους. Αν και η κατάσταση δείχνει σταθεροποιημένη, ο κορονοϊός φαίνεται ότι «χτυπάει» περισσότερο τους νέους 18-39 ετών, καθώς τις τελευταίες ημέρες, πάνω από 6 στους 10 νοσούντες προέρχονται από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την περασμένη Κυριακή το ποσοστό των ασθενών σε αυτήν την ηλικία ήταν στο 34,3%, ενώ σήμερα στο 34,6%. Σε απόλυτους αριθμούς, μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.204, ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες ο ρυθμός αύξησης είναι πιο μικρός. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή 3 ασθενείς 18-39 ετών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα, τόσο λόγω της αυξημένης κινητικότητας, αλλά και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που πλήττει τις νεότερες ηλικίες. Γι’ αυτό και επιμένουν στην ανάγκη εμβολιασμού.

Χωρίς εμβόλιο το 99% θανάτων και διασωληνώσεων στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μη εμβολιασμένοι. Τους τελευταίους τρεις μήνες (Μάιος, Απρίλιος, Ιούνιος), 99% των θανάτων και των διασωληνώσεων στις ηλικίες 60-80 ετών δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα, το 99,02% των νεκρών και το 99,8% των διασωληνωμένων δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις