Το ενδεχόμενο επαναφοράς περιοριστικών μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, μπαίνει στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας, κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Open, στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας αναμένεται να τεθούν κυρίως μέτρα τα οποία θα έχουν τοπικό και στοχευμένο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν είναι:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους,
  • η επιστροφή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας (από τις 12:00 ή από τη 1:00),
  • η απαγόρευση της μουσικής σε μπαρ και καφέ.

Μέτρα με τοπικό χαρακτήρα

Τα μέτρα θα εξεταστούν για συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο και σε καμία περίπτωση δε θα επιβληθουν οριζοντίως. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένα τονίσει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, όπως αυτό που ήταν σε ισχύ τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το OPEN την Τετάρτη οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσουν το τι συμβαίνει κατά τόπους με την αύξηση του ιικού φορτίου, με την αύξηση των νοσηλειών από Covid-19, αλλά και με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Από εκεί και πέρα θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποια μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στο τραπέζι και η μετακίνηση εκτός νομού στην Ηπειρωτική χώρα

Ένα μέτρο που θα βρεθεί στο τραπέζι είναι η μετακίνηση εκτός νομού στην Ηπειρωτική χώρα για τους ανεμβολίαστους. Με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή άλλο μέσο εξετάζεται πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί.

Η πρόταση που έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η μετακίνηση εκτός νομού να είναι ελεύθερη για εμβολιασμένους, αλλά με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση το εφάρμοσε μόνο για τα νησιά (στο βαθμό που εφαρμόζεται) και πλέον καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη μετακίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πάντως το μέτρο είναι δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς.

Δεν αποκλείεται τελικά να γίνει ενεργοποίηση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με λεωοφρεία και τρένα στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα.

Μόνο καθήμενοι σε μπαρ, κλαμπ και εστίαση

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση την Τρίτη. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας, τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει ανησυχία ειδικά για την μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά», είπε, μιλώντας για αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 27 έτη και το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις